SF-profil: Selvfølgelig skal vi i regering efter næste valg, hvis politikken er rigtig

Der blev begået fejl, da SF var i regering med S og R, mener Jacob Mark - som dog alligevel mener, at partiet skal i regering igen.

SF skal være kendt som det parti på venstrefløjen, der konstant søger indflydelse.

Det mener Jacob Mark, der blev valgt til Folketinget i juni og blandt andet er partiets ordfører på centrale områder som børn, folkeskole og udlændingepolitik.

- Vores udgangspunkt skal altid være, at vi forhandler om magten. Vi vil gerne påtage os indflydelse, men vi har selvfølgelig grænser. Dem skal vi vise. Det var vi for dårlige til, da vi sad i regering. Vi var for pæne, siger Jacob Mark til TV 2.

I stedet skal SF være kendt som et parti, der nærmest aldrig melder fra til forhandlinger. Hvad enten det handler om at gå i regering eller ’blot’ drøftelser med en given minister. Som eksempelvis de aktuelle drøftelser om at begrænse mulighederne for radikale imamers indrejse i Danmark, hvor SF agter at blive i forhandlingslokalet så længe som muligt.

Ikke store chancer

Hvornår synes du, I skal i regering igen?

- Chancerne for, at vi gik i regering, hvis der var valg i morgen, er meget små, fordi vi har den størrelse, vi har. Men hvis vi gik ind i en forhandling med Socialdemokraterne, og vi blev lovet, at man afskaffede fattigdomsydelsen, sikrede et grønnere Danmark og indførte minimumsnormeringer ude i daginstitutionerne, så skulle vi da selvfølgelig søge indflydelsen. Det handler om politikken, siger Jacob Mark.

SFs formand, Pia Olsen Dyhr, sagde for nylig, at partiet ikke skal have ministerposter lige med det første. Jacob Mark går dermed et stykke længere end sin formand. 

- Vi kommer ikke til at gå i regering efter et valg. Det gør vi ikke. Det, mener jeg, er helt urealistisk i forhold til den situation, SF står i i dag, sagde Pia Olsen Dyhr til Berlingskes Politiko tirsdag.