Politik

Hus Forbi – En succes fylder 20

Det er i år tyve år siden, at hjemløseavisen ”Hus Forbi” udkom for første gang i Danmark. Det skete efter gode erfaringer med noget lignende i andre europæiske lande. Anledningen var FN’s internationale fattigdomsår, og at København var europæisk kulturby ’96

Det er virkelig ikke for meget at sige, at ”Hus Forbi” har været en kæmpe succes på mange måder. Så tillykke til folkene bag ”Hus Forbi” og ikke mindst de hjemløse.

For bladet har i den grad gjort noget for danske hjemløse, som jo sælger avisen. En har fortalt, hvordan hun ligefrem mener, at ”Hus Forbi” har reddet hendes liv. En anden om, hvordan bladet giver ham selvværd og noget at stå op til. Der er en verden af forskel på at stå med hånden fremme og så på at være en sælger, der har noget godt at byde kunderne på. Og ”Hus Forbi” har ikke færre end 2200 registrerede sælgere i hele Danmark.

Men avisen kan meget mere end ”blot” at løfte den enkelte hjemløse. Den har også betydet utroligt meget for den hjemlige debat og bragt hjemløse, som ellers ofte lever på kanten af samfundet, tættere på samfundet. Jeg tror bestemt også, at der er mange, som efterhånden har lært ”deres” sælger at kende som menneske. Mange, som får sig en god sludder med sælgerne. Det giver en forståelse af, at hjemløse ikke skal ses som nogle stakler, der bare skal have hjælp, men at hjemløse er lige så forskellige som alle os andre, og at de i øvrigt, nøjagtigt som alle mennesker, har noget godt og positivt at byde på.

I dag udkommer en gratis særudgave af ”Hus Forbi” i anledningen af 20 året for avisen. Jeg har ikke fået læst den endnu, men jeg er sikker på, at den indeholder lige så mange gode ting, som ”Hus Forbi” plejer at gøre, så jeg glæder mig!