Politik

DR holder på omstridte Panama-papirer

På trods af skatteministerens opfordring om at udlevere Panama-papirerne, vil DR ikke udlevere dokumenterne.

DR vil ikke følge skatteminister Karsten Lauritzens (V) opfordring til at udlevere Panama-papirerne. Det fortæller Anne-Marie Dohm, der er direktør i DR.

- Materialet er ikke givet til DR. Det er givet til Süddeutsche Zeitung, som har valgt at dele materialet i et netværk af uafhængige journalister. Vi får adgang til materialet på de betingelser, at det ikke udleveres til tredjemand, og at det behandles fortroligt, siger hun.

Skatteministeren opfordrer public service-mediet til at udlevere de dele, der er relevante for Skat, som ikke har adgang til oplysningerne, så myndighederne kan få fat på de danskere, som bevidst har snydt i skat.

Medierne er uafhængige

Anne-Marie Dohm forklarer, at det også er af principielle grunde, at DR ikke vil udlevere dokumenterne til myndighederne.

- Det er rigtig vigtigt, at vi som danske medier ikke går hen og bliver myndighedernes forlængede arm.

- Det er vigtigt at whistleblowere, som har dokumenter af væsentlig offentlig interesse kan gå i medierne uden risiko for, at materialet videregives til magthaverne. I så fald ville vi ikke kunne bevare den uafhængighed, som medier skal have, siger hun.

Spørgsmål: Ved ikke at udlevere dokumenterne, kan I så ikke være med til at beskytte folk, der vil snyde i skat?

- Det spørgsmål kan man altid stille. Det omvendte scenarie er bare, at hvis man begynder at samarbejde med myndighederne, vil der være væsentlig offentlig information, som medierne ikke længere har adgang til.

- For der vil være kilder, som ikke tør snakke med medierne, siger Anne-Marie Dohm.

Situation anderledes hos DR end Politiken

Dagbladet Politiken ligger også inde med papirer, som stammer fra lækagen, men avisen bliver ikke mødt med samme krav fra skatteministeren.

Skatteministeren rejste budskabet om at hjælpe skattemyndighederne over for bankerne. Derfor er det også naturligt, at det bliver rejst over for DR, som hvert år modtager statsstøtte, lyder argumentationen fra ministeren.

Den argumentation holder dog ikke ifølge DR.

- Det er en fejlslutning, at man kan skelne mellem public service-medier og private medier. Man kan ikke det ene øjeblik holde øje med magtudøvelsen og det næste øjeblik servicere magten, siger hun.

I starten af maj vil det internationale konsortium af journalister, som ligger inde med papirerne, offentliggøre navnene på mere end 214.000 offshoreenheder, der er blevet konstrueret med advokatfirmaet Mossack Fonsecas hjælp.

Graverchef hos Politiken, John Hansen, har også tidligere afvist, at avisen vil udlevere de lækkede papirer til myndighederne.