Politik

Flertal vil give 17-årige lov til at køre bil

Blå blok vil give 17-årige lov til at køre bil i selskab med voksne, men kørelærere frygter for effekten.

Det kræver et vågent øje at navigere gennem trafikken, og det kan være særligt svært for nyslåede bilister.

Derfor er blå blok blok klar til at sænke aldersgrænsen for kørekort fra 18 til 17 år. Betingelsen er, at der sidder en erfaren bilist ved siden af det første år. Lovforslaget førstebehandles i Folketinget i dag.

Ifølge Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, vil det øge trafiksikkerheden.

- Den unge får en massiv erfaringsoverførsel fra en bilist, der kan øse af sin viden, når de sidder sammen i konkrete situationer i trafikken, siger han.

Inspirationen stammer fra Tyskland, hvor ordningen har nedbragt antallet af ulykker blandt de yngste trafikanter.

Kørelærere frygter regeringens model

Alligevel er Dansk Kørelærer Union ikke overbevist om, at 17-årige bag rettet er vejen frem, uanset om der er en erfaren bilist på passagersædet. Det fortæller organisationens landsformand, René Arnt:

- Der er stor forskel på de enkelte landes køreuddannelser og mentalitet i trafikken. Vi tror mere på, at vi skal blive bedre til at holdningsbearbejde de unge, så de får en mere trafiksikker adfærd. Det får man ikke nødvendigvis af flere kilometer med mor og far.

René Arnt benægter ikke, at erfaringsoverførsel kan have en positiv effekt, men han frygter, at regeringens model kommer til at ramme skævt.

- De unge, der har behov for at køre med en ledsager, har ikke nødvendigvis pårørende med ressourcer til at give den træning, som den unge trænger til, siger han.

Første møde med trafikken mere sikkert

Regeringens primære formål er at gøre det første møde med trafikken mere sikkert. Samtidig håber Kristian Pihl Lorentzen, at en tidligere debut kan komme teenagerne til gavn i hverdagen. Især de unge, der bor på landet.

- Det vil styrke deres mobilitet, at de kan tage kørekortet tidligere, siger han.

De blå partier stemmer torsdag også for et forslag, der nedsætter alderen for knallertkørekort fra 16 år til 15 år.