Politik

SF-profil går imod eget parti: Vil have lov til at søge arbejde ude 'i virkeligheden'

SF-borgmester Ninna Thomsen frygter, at et forslag støttet af hendes eget parti vil være med til at skabe levebrødspolitikere.

Det er en rigtig dårlig idé, at SF støtter op om et forslag, der skal give jobkarantæne til tidligere ministre.

Sådan lyder det fra SF-profilen Ninna Thomsen, der er sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune.

Folketinget førstebehandlede tirsdag Enhedslistens forslag om at nedsætte en hurtigt arbejdende arbejdsgruppe, der skal komme med forslag til, hvordan der kan bliver indført en karensperiode, så tidligere ministre ikke kan gå direkte ud i det private og tage et job inden for samme fagområde.

Men forslaget, der har til hensigt at begrænse lobbyvirksomhed, har nogle rigtigt uheldige konsekvenser, lyder det fra Ninna Thomsen, der selv skal ud og søge job, når hun efter kommunalvalget i 2017 stopper som borgmester.

- Jeg er modstander af karantæneperioder, for jeg frygter, det betyder, der kommer langt flere levebrødspolitikere. I bund og grund synes jeg, det er sundt at komme ud i virkeligheden og ikke være politiker hele sit liv, siger Ninna Thomsen til TV 2.

Hun tror, at indførslen af karensperioder vil betyde, at politikerne vil blive siddende på deres taburetter af frygt for, om de vil kunne få et arbejde i det private erhvervsliv.

Og hvis de ikke må arbejde med de fagområder, som de har beskæftiget sig med, er det en meget usikker situation at stå i, hvis en politiker beslutter sig for at skifte karrierespor, siger hun.

Naturligt at søge arbejde inden for eget fagområde

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, sagde tirsdag til TV 2, at forslaget ikke er et totalt forbud mod arbejde i det private. Hun forestiller sig en toårig karantæneperiode, men kun inden for jobs, som har samme fagområde som det tidligere ministerium.

Pernille Skipper nævner tidligere finansminister Bjarne Corydons skifte til konsulentvirksomheden McKinsey, tidligere fødevareminister Karen Hækkerups skifte til Landbrug & Fødevarer og tidligere forsvarsminister Gitte Lillelund Bechs skifte til virksomheden Advice, der blandt andet rådgiver kampflysproducenter, som eksempler på problematiske jobskifter.

Men selvom Ninna Thomsen er enig i, at tidligere ministre skal forhindres i at udnytte den viden og information de har fået i politik, mener hun ikke, det er en god idé at begrænse politikere fra at arbejde inden for et område, de har forstand på.

Hun kalder det "helt naturligt" at søge job inden for brancher, hun har indsigt i. 

- Nu har jeg selv været sundheds- og omsorgsborgmester. Det er et område, jeg brænder enormt meget for at forbedre, siger Ninna Thomsen og fortsætter:

- Jeg vil rigtig gerne have et arbejde, hvor jeg kan blive ved med at gøre det bedre på sundheds- og ældreområdet. Det er det, jeg ved allermest om, så selvfølgelig vil det være naturligt at undersøge, om jeg kan få et arbejde inden for det felt, siger hun.

Opfordring til eget parti: Tænk konsekvenserne igennem

Forslaget fra Enhedslisten går udelukkende på ministre. Det berører derfor ikke direkte Ninna Thomsen, men det er det principielle, hun opponerer mod.

Hun håber, at partikollegaerne på Christiansborg vil tænke sig om en ekstra gang, inden de stemmer for beslutningsforslaget.

- Min opfordring er da, at man tænker konsekvenserne igennem. Om vi virkelig vil lave så strenge karantæneregler, at det betyder, vi får de her levebrødspolitikere. Et ellers fint forslag har nogle meget dårlige utilsigtede konsekvenser, siger Ninna Thomsen.

Ud over Enhedslisten og SF støtter Alternativet også op om forslaget. Dansk Folkeparti har endnu ikke taget stilling, mens Folketingets øvrige partier er imod.

SF: Vi er nødt til at have nogle svar

Trods den interne kritik holder SF's gruppeformand på Christiansborg, Jonas Dahl, fast i, at det er en god idé at få kigget på karensperioder.

- Man er nødt til at være bekymret, når en minister går fra et bestemt resort og direkte til en interesseorganisation inden for netop det område. Det skaber nogle problemer, siger Jonas Dahl til TV 2.

Så du anderkender ikke, det vil være med til at skabe levebrødspolitikere?

- Det er ikke det, der er min bekymring. Min bekymring er grundlæggende, at hvis ikke vi ser på at få lavet nogle retningslinjer, tror jeg, vi kommer til at se endnu flere historier, hvor man kan sige, at der er nogle politkere, der går direkte ud i nogle erhverv, hvor det skaber problemstillinger.

Hun opfordrer jer til at tænke konsekvenserne til ende, har I ikke gjort det?

- Det her drejer sig om at nedsætte en arbejdsgruppe, der ser på en problemstilling. Det synes jeg sådan set er en god ting.

Hvad synes du om, at Ninna Thomsen blander sig i debatten?

- Det synes jeg da er fint. Jeg har stor respekt for Ninna, og synes det er godt, vi tager en åben diskussion, siger Jonas Dahl og anerkender, at diskussionen er vanskelig.

- Men det er en diskussion, vi er nødt til at have nogle svar på.