Politik

Efter TV 2-dokumentar: Svigtede børn skal have længere tid til at søge erstatning

Justitsministeren vil forlænge forældelsesfristen for retssager anlagt af omsorgssvigtede børn.

Justitsminister Søren Pind (V) vil torsdag morgen fremlægge et forslag om at forlænge forældelsesfristen i sager, hvor børn stiller kommuner til regnskab for omsorgssvigt.

Det forklarer Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen til TV 2. 

Han fortæller, at Justitsministeren vil fremlægge forslaget på et samråd torsdag, som er indkaldt efter en sag vedrørende tre palæstinensiske søstre, der blev udsat for vold og krænkelser af en plejefar, uden Slagelse Kommune greb ind. En sag, der blev skildret i TV 2-dokumentaren "Anbragt i Helvede".

Urimelig retsstilling

Søstrene havde her lagt sag an mod Slagelse Kommune, der argumenterede med, at sagen er forældet, da der i skrivende stund er en forældelsesfrist på tre år i civile erstatningssager.

Søstrene fik i sagen tildelt en beskeden erstatning, og det er årsagen til, at regeringen nu vil fremsætte et forslag, der skal sikre børn bedre rettigheder i tilsvarende sager.

- Det har været en ganske urimelig retsstilling, som de pågældende børn er blevet stillet i, hvorefter deres krav var forældet. Derfor ændrer vi nu forældelseslovgivningen, sådan at har man et krav mod en offentlig myndighed, så begynder fristen at løbe frem til at man fylder 21 år, forklarer Preben Bang Henriksen.

- Vi skubber kort fortalt fristen, så ingen rammes af den, eller langt langt færre rammes af den, tilføjer han. 

Tilbagevirkende kraft

Ændringerne af forældelsesloven gælder ikke kun for fremtidige krav, men også for krav, som er opstået, før loven trådte i kraft, og som ikke allerede er forældet på det tidspunkt. 

Der er endnu ikke udarbejdet et færdigt lovforslag, og det har derfor ikke været muligt at få klarhed over de fulde konsekvenser af forslaget. Det er derfor heller ikke muligt at sige, om det vil få betydning for de palæstinensiske søstres sag.

Godt, men ikke godt nok

Hos Børns Vilkår hilser man regeringens udspil velkommen og understreger i samme omgang, at ændrede forældelsesfrister i sager om omsorgssvigtede børn ikke er nok. 

- Ministerens udspil er et skridt i den rigtige retning, men vi frygter, at det ikke vil være nok i forhold til de eksisterende sager, og en del af dem, der ringer til os med en sag, vil heller ikke være omfattet af de nye frister, så det er ikke langt nok, forklarer formand Rasmus Kjeldal, der hellere havde set fristerne afskaffet.