Borgerlig uenighed om amnesti til skattesnydere

Venstre vil bekæmpe skatteunddragelse med internationalt samarbejde, mens Konservative ønsker skatteamnesti.

Skatteunddragere og skattely som i Panama kan kun bekæmpes ved at styrke det internationale samarbejde, mener Venstre.

Meldingen kommer forud for en høring onsdag formiddag, hvor Folketingets skatteudvalg har indkaldt Nordea, Danske Bank og Jyske Bank, som skal stå skoleret ved en offentlig høring om problemerne.

Og forventningen er, at der bliver talt åbent om tingene, lyder det.

- Internationalt er vi blandt forkæmperne med henblik på at sørge for, at vi kommer så langt som muligt i at bekæmpe skattely, siger skatteordfører Louise Schack Elholm (V).

- Det er bedst at gøre i samarbejde med andre lande. Vi er et meget lille land og kan ikke selv finde frem til alle dokumenter og lægge et pres på landene på samme måde, som vi kan i et samarbejde.

Foreslår amnesti

Foruden bankerne er flere eksperter også blevet indkaldt. Det gælder blandt andre skatteadvokat Torben Bagge, der er partner i advokatvirksomheden Tommy V. Christiansen.

Han argumenterer for, at der bør indføres en amnestiordning, hvor danskere med formuer i skattely kan henvende sig til danske skattemyndigheder og mod at betale skat samt en bøde kan undgå at havne i fængsel.

Men den løsning bliver afvist af Venstre.

- Vi har allerede haft en amnestiordning, og jeg mener ikke, at en permanent ordning giver mening, for så siger man bare, at der ikke er nogen straf. Ideen er, at der er en periode, hvor man kan undgå straf, ikke at man kan blive ved med det, siger Louise Schack Elholm.

Den konservative skatteordfører, Brian Mikkelsen, mener, at et skatteamnesti er første skridt for at få lokket nogle af skatteunddragerne frem i lyset til alles fælles bedste.

- Det vil betyde, at vi får nogle penge i kassen, som vi ellers aldrig ville få til gavn for fællesskabet. I Sverige har man på den måde fået to milliarder kroner i statskassen fra 8000 personer, som ikke tidligere betalte skat, siger han til Ritzau.

Derudover ønsker han en mere effektiv skattekontrollov, et eftersyn af det nuværende strafniveau og fortsat pres på det internationale skattesamarbejde i Europa.