Politik

Efter TV 2-dokumentar om lobbyisme: Røde partier vil sætte ministre i ”jobkarantæne”

Folketinget debatterede tirsdag Enhedslistens forslag om at oprette et lobbyregister og give tidligere ministre jobkarantæne i den private sektor.

Det skal være slut med ministre, der forlader politik for at gå direkte ud i det private erhvervsliv og tage et job inden for samme fagområde.

Det mener flere partier i rød blok, der nu vil have ændret lovgivningen.

Tirsdag førstebehandlede Folketinget to beslutningsforslag fra Enhedslisten, som med støtte fra SF, Alternativet og til dels Dansk Folkeparti vil ændre reglerne for politikernes omgang med lobbyister.

Forslagene kommer efter, at TV 2 i november med dokumentaren ”Politik til salg” satte fokus på forholdet mellem politikere og lobbyister.

Med det ene forslag ønsker Enhedslisten at indføre en toårig karensperiode, så en finansminister eksempelvis ikke kan gå direkte ud i den finansielle sektor og tage et job.

Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper ser to specifikke risici ved reglerne, som de er i dag.

- Det ene er, at ministrene gør sig lidt lækre, mens de er ministre for at være sikre på, at de får et job hos en lobbyvirksomhed bagefter. Og derfor tager de mere hensyn til dem, end hvad der ellers er af andre interesser, siger Pernille Skipper til TV 2.

Hun frygter også, at tidligere ministre – på trods af tavshedspligt – kan finde på at bringe vigtig og fortrolig viden fra deres tidligere ministerium med over i en privat virksomhed.

Enhedslistens retsordfører nævner tidligere finansminister Bjarne Corydons skifte til konsulentvirksomheden McKinsey, tidligere fødevareminister Karen Hækkerups skifte til Landbrug & Fødevarer og tidligere forsvarsminister Gitte Lillelund Bechs skifte til virksomheden Advice, der blandt andet rådgiver kampflysproducenter, som eksempler på problematiske jobskifte.

Regeringen vil ikke være med til ”mistænkeliggørelse”

I regeringspartiet Venstre er der bestemt ikke opbakning til Enhedslistens forslag.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen sagde tirsdag under førstebehandlingen af forslaget i Folketinget, at regeringen ikke vil være med til en mistænkeliggørelse, og at han har tiltro til, at ministre godt ved, ”hvilken kasket de har på”.

Han mener desuden, at en karensperiode vil begrænse udveksling mellem politik og ”den virkelige verden” og frygter, at dygtige fagfolk ikke vil søge mod politik, fordi de efterfølgende ikke kan komme tilbage til deres tidligere job. Og når der samtidig er kritik af, at politikere ikke har nok erhvervserfaring, kan finansministeren ikke se meningen med Enhedslistens forslag.

- Det vil i sig selv være paradoksalt at lave begrænsninger, siger Claus Hjort Frederiksen.

Det mener Pernille Skipper dog langt fra. Hun siger, at politikere "selvfølgelig" skal have lov at tage et arbejde i det private. Det skal bare ikke være inden for samme fagområde, som de kommer fra.

- Det her handler om, når de bytter job fra den side af bordet til den anden, siger hun.

Gælder også for fagforeningerne

I flere europæiske lande eksisterer der i forskellige udformninger.

Med beslutningsforslaget ønsker Enhedslisten at få nedsat en arbejdsgruppe, der skal se på de internationale erfaringer og derefter komme med forskellige forslag, som politikerne kan tage stilling til.

Karantænereglerne skal dog være ens for alle. Også for en beskæftigelsesminister, der efterfølgende bliver fagforeningsformand.

- Det ville være det samme, siger Pernille Skipper.

Lobbyregister skal give mere åbenhed

Det andet forslag fra Enhedslisten går på at oprette et såkaldt ”lobbyregister”, så ministres møder med eksterne aktører, som eksempelvis lobbyister, bliver registreret og lagt frem for offentligheden.

Dansk Folkeparti vil ikke umiddelbart støtte forslaget om en karensperiode, men vil til gengæld gerne stemme for for lobbyregisteret.

Det vil nemlig modvirke nogle af de ”kedelige konsekvenser”, som den omdiskuterede offentlighedslov har haft. Det siger Dansk Folkepartis Jeppe Jakobsen, der ikke mener, at åbenhed om møder bør være en hæmsko.

- Hvis man ikke kan forsvare eller forklare, at man har valgt at holde et møde med en ekstern part, så burde man ikke have afholdt mødet i første omgang, siger Jeppe Jakobsen og understreger at møder, som omhandler rigets sikkerhed, fortsat bør undtages for offentlighed.

Justitsminister Søren Pind (V) er modstander af forslaget. Han finder det vanskelligt at skelne mellem, hvornår en minister optræder henholdsvist offentligt og privat, og derfor er det problematisk at lægge alle møder åbent frem, siger han.

- En minister må som andre personer have en berettiget forventning om, at ministerens privatliv bliver respekteret, siger Søren Pind.

Venstre, Socialdemokraterne, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti er alle modstandere af begge forslag, der nu sendes videre til udvalgsbehandling.