Politik

S og V revser flertal: Borgerforslag er populistisk

Borgere har allerede i dag god mulighed for at stille forslag til politikerne, lyder det fra de to store partier i dansk politik.

Et paradeforslag. Spild af tid. Helt unødvendigt.

Kritikken er til at tage og føle på fra de to traditionelle statsministerpartier i Folketinget, Socialdemokraterne og Venstre, der som de eneste ikke bakker op om Alternativets seneste forslag.

Partiet har fået de øvrige seks partiers ja til, at underskrifter fra 50.000 borgere skal kunne tvinge et forslag på Folketingets dagsorden.

- Der er ikke noget som helst i dag, der er til hinder for at Alternativet eller alle andre politiske partier eller folketingsmedlemmer kan fremsætte et hvilket som helst beslutningsforslag. Med det her forslag sparker man en åben dør ind, siger Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen til TV 2.

V: Vi skal ud og møde vælgerne

Han mener, at 'paradeforslaget' fra Alternativet er spild af tid. Det 'læner sig op af noget, der er populistisk', siger han. Men han er dog enig i, at de 179 medlemmer af Folketinget kan blive bedre til at lytte til vælgerne.

- Det er derfor, vi som politikere skal bevæge os uden for Christiansborgs tykke mure og komme rundt i landet. Det bruger jeg i al beskedenhed en del af min tid på. Jeg tror ikke på, at man mindsker den kløft, der måtte være mellem vælgerne og politikerne ved at sige, at politikerne er så tunghøre, at man er nødt til at have et borgerinitiativ, for at vi kan lytte til vælgerne.

Og der behøver slet ikke 50.000 danskere for at råbe politikerne op, understreger han. Samme toner lyder fra Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen. Hun synes egentlig, forslaget ved første øjekast virker sympatisk, men, siger hun:

- I Socialdemokratiet har vi den holdning, at selv om man bare er én borger, så skal man kunne komme til os og holde et møde, som skal kunne føre til, at vi stiller et beslutningsforslag. Man behøver ikke samle 50.000 underskrifter, før man kan få fat på os.

Man behøver ikke samle 50.000 underskrifter før man kan få fat på os.

Trine Bramsen (S), retsordfører

S: Der er ikke langt til Christiansborg

Ifølge Trine Bramsen sker det faktisk.

- Jeg har selv fremsat forslag på baggrund af et forældrepars udfordringer i dagligdagen, så det vil jeg ikke afvise. Men det handler også om, at vi helst ikke vil skabe den distance til borgerne, så de tror, at de skal have 50.000 mennesker i ryggen, før man kan tage et møde med en politiker. Det er helt forkert, siger Trine Bramsen.

Den socialdemokratiske ordfører ser også et praktisk problem i beslutningsforslaget fra Alternativet.

- Jeg kan godt være nervøs for, at forslagene fra borgerne kan have en ordlyd, der gør, at de ikke umiddelbart kan vedtages i folketingssalen, fordi der er nogle udfordringer rent juridisk eller teknisk. Jeg vil sådan set hellere hjælpe borgere med at beslutningsforslaget bliver skrevet rigtigt, og at vi så får det stemt igennem, siger Trine Bramsen.

Finsk forbillede

Beslutningsforslaget fra Alternativet støttes af Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Radikale Venstre, SF og Det Konservative Folkeparti.

Det er inspireret af en lignende finsk ordning. Det finske parlament har blandt andet behandlet forslag om homoseksuelle pars rettigheder, forbud mod pelsdyravl og copyrightregler på den baggrund.

Ifølge Alternativet skal ordningen foreløbig gælde i to år.