Politik

Flertal vil lade militæret overtage politiets bevogtningsopgaver

Danskerne skal forberede sig på at møde bevæbnede soldater på gaden, hvis det står til et politisk flertal uden om regeringen.

Bevæbnede soldater i gadebilledet er normalt noget, mange forbinder med krigszoner og andre steder i udlandet. Men måske skal vi også til at vænne os til det herhjemme.

Et flertal i Folketinget er således klar til at lade Forsvaret bevogte mulige terrormål og hjælpe med kontrol ved den danske grænse. Forslaget kommer fra Dansk Folkeparti, efter nye tal fra Rigspolitiet viser, at det danske politi igen har oparbejdet en massiv overarbejdspukkel.

- Man burde tage et stort antal professionelle soldater og uddanne dem til at tage sig af bevogtningsopgaverne, så politiet kan fritages og koncentrere sig om opgaverne hjemme i kredsene, siger DF’s retsordfører Peter Kofod Poulsen.

Tidligere er det besluttet fra politisk side at uddannet militær skulle kunne hjælpe med grænsekontrollen, men Dansk Folkeparti går med sit forslag skridtet videre og lægger op til, at soldaterne også skal bevogte mulige terrormål. Det kan eksempelvis være Nørreport i København og jødiske institutioner som Carolineskolen og synagogen.

S og LA støtter op om forslag

Mandag tegner der sig et politisk flertal for forslaget, da både Socialdemokraterne og Liberal Alliance oplyser til TV 2, at de støtter op om at lade soldater overtage bevogtningsopgaverne.

Ifølge Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen skal der findes en langtidsholdbar løsning på problemet med det pressede politi.

- Vi har længe ment, at forsvaret og beredskabet skulle supplere politiet i forhold til bevogtningsopgaver. Ikke patruljer, men bevogtning. Vi venter sådan set bare på, at Søren Pind indkalder til et møde, så vi kan træffe beslutning om det her, siger Trine Bramsen.

Liberal Alliance mener, at der er tale om en ekstraordinær situation, hvor man må kigge på andre løsninger, når det ikke kan lade sig gøre at uddanne betjente i det tempo, hvor vi har brug for dem.

- Derfor må man tænke lidt kreativt. Der har været bevogtningsopgaver, for eksempel i København, og her kunne der lige så godt have stået nogle soldater som betjente. Det tror jeg ikke ville gøre den store forskel, til gengæld ville det frigøre nogle betjente til andet arbejde, siger retsordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Venstre: Etiske problemer i militær på gaden

Det Konservative Folkeparti melder sig over for TV 2 klar også til at se på forslaget, der potentielt vil frigøre flere af de politiressourcer, der er udlånt fra kredse rundt om i landet.

Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen henviser til, at justitsminister Søren Pind allerede har været inde på, at nogle af bevogtningsopgaverne måske kunne løses af militærpersonale eller andre faggrupper.

Han mener dog, at der både kan være praktiske og etiske problemer ved at sætte militæret på gaderne. 

- Det er et element, vi ikke kender i Danmark, og for at sige det rent ud, bryder vi os ikke om det. Vi har ikke set militær på gaden i den forstand i min levetid, siger Preben Bang Henriksen.

Tryghed er vigtigst

Men med Dansk Folkepartis forslag skal danskerne fremover kunne møde bevæbnede soldater på offentlige steder, særligt i hovedstaden, og selvom det kan lyde som et voldsomt tiltag, kan det vise sig nødvendigt, mener partiet.

- Jeg synes da også, at det er enormt ærgerligt, og jeg ville ønske, at det var politi i stedet. Men de betjente er der bare ikke, og så må det vigtigste være, at der bliver passet ordentligt på de mennesker, der har behov for beskyttelse, siger Peter Kofod Poulsen.

Derfor klinger det heller ikke forkert, at vi i et frit land som Danmark skal have militær stående i gaderne, lyder det fra Socialdemokraterne.

- Det, der klinger forkert, er, at borgere i hele landet ikke længere kan føle sig lige så trygge, som de kunne før. Derfor bliver vi nødt til at se os om efter alternative løsninger, siger Trine Bramsen.

Forsvaret har allerede sammen med politiet uddannet en beredskabsstyrke på 400 personer, der skal kunne udføre opgaver for politiet i modtage- og visitationscentrene i forbindelse med flygtningeindsatsen.