Politik

DF og S vil øge straffen for nummerpladetyverier: - Det skal koste en gedigen olfert

Det skal koste mere at stjæle nummerplader, mener både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti. Venstre vil afvente udviklingen.

Selv om en lovændring fra november sidste år skulle forhindre det, så er der fortsat gang i tyverierne af nummerplader.

I løbet af det første kvartal i 2016 blev der stjålet 2700 nummerplader – blot 1000 færre end året før, hvor det ikke var lovpligtigt at bolte nummerpladen fast to steder.

Hos bilejernes organisation FDM er man ikke overrasket. Her foreslår man at indføre engangsnummerplader, der går i stykker, når man forsøger at afmontere dem.

DF: Konfiskation og frakendelse af kortet

Udviklingen vækker bekymring hos Folketingets to største partier, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, der begge er klar til at hæve straffene for at stjæle nummerplader.

- Jeg synes lige vi skal trække vejret, men jeg er lydhør, hvis politiet kommer og siger, at det fortsat er et stort problem. Vi er åbne for at se nærmere på sanktionerne for at stjæle og efterfølgende køre rundt med falske nummerplader, siger Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen til TV 2 og kommer med et konkret forslag: 

- Man kunne overveje konfiskation af både køretøj og en frakendelse af kørekortet. Det vil nok have en eller anden effekt. 

Hos Socialdemokraterne synes transportordfører Rasmus Prehn, at det er en postgang for tidligt at dømme den nye lov helt ude, men han er allerede nu klar til at stramme op på straffene for at stjæle folks nummerplader.

Vi helt med på at straffe hårdere, så det koster en gedigen olfert.

Rasmus Prehn (S), transportordfører

S: En gedigen olfert

- Der er ingen tvivl om, at straffen spiller ind. Det at stjæle folks nummerplader må gerne give en ordentlig straf. Vi er helt med på at straffe hårdere, så det koster en gedigen olfert, siger han til TV 2 og udelukker ikke Dansk Folkepartis forslag.

Om et år er han villig til revurdere loven, hvis antallet af tyverier ikke er faldet. Her mener han, at FDMs forslag om engangsnummerplader er en mulighed. 

Lidt mere tilbageholdende er man i regeringspartiet Venstre.

- Det ser ikke umiddelbart ud til, at loven har haft den ønskede effekt, men lad os nu lige se tiden an. Vi kan aldrig gardere os mod, at nogen bare vil stjæle nummerplader, siger transportordfører Kristian Pihl Lorentzen (V) til TV 2.

V: Konfirksation duer ikke

Viser det sig efter noget tid, at der trods loven stadig stjæles mange nummerplader, er han klar til at overveje en højere straf for tyverierne. Men han tror ikke helt på Dansk Folkepartis model.

- Det hjælper ikke meget at konfiskere køretøjet, for det er oftest stjålne køretøjer, hvor tyven sætter en andens nummerplade på. Derfor er jeg betænkelig ved den model, men jeg er klar til at se på andre muligheder, siger han.

Hverken Rigspolitiet eller Anklagemyndigheden ønsker over for TV 2 at oplyse hvad straframmen typisk er i sager om tyverier af nummerplader. Den generelle straf for tyveri er i straffeloven takseret til fængsel indtil 1 år og 6 måneder, men sager om nummerpladetyveri rummer ofte også andre elementer – eksempelvis tyveri af en bil og kørsel uden lovpligtig forsikring.