Avis lækker 37.000 navne fra Panama-papirer

37.000 navne fra selskaber, der optræder i læk fra Panama-papirerne, er offentliggjort af britisk avis.

37.000 navne kan knyttes til selskaber, som advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama har oprettet. Det fremgår af en liste i den britiske avis The Sunday Times, som bygger på 11,5 millioner lækkede papirer i skatteskandalen kendt som Panama-papirerne.

Det er ikke ulovligt at oprette såkaldte skuffeselskaber, men det strider mod loven at unddrage sig skat gennem selskaberne, hvoraf mange styres af stråmænd.

Blandt andet er det kommet frem, at en enkelt navngiven person sidder i bestyrelsen for 10.361 selskaber, selv om vedkommende døde i 2005 ifølge en hollandsk journalist. En anden person leder over 700 selskaber fra en toværelses bungalow i Panama.

Flere statsoverhoveder under pres

Skandalen har kostet den islandske statsminister Sigmundur David Gunlaugsson posten. Den britiske premierminister David Cameron har også haft problemer, fordi hans afdøde far Ian Cameron, nævnes i Panama-papirerne.

I det massive medielæk nævnes også topfolk tæt på den kinesiske præsident, Xi Jinping, og Ruslands præsident, Vladimir Putin. Desuden indgår kendte sportsfolk som den argentinske fodboldstjerne Lionel Messi.

Socialdemokratiets EU-parlamentariker, Jeppe Kofod, glæder sig som ordfører for Europa-Parlamentets Særlige Skattesnydsudvalg over, at danske skattemyndigheder nu får adgang til disse oplysninger.

- Omfanget af den her skandale er enorm. Og det politiske svar må være både klart, kontant og effektivt. Jeg mener vi bør sortliste skattelylande og have mulighed for at fratage skattesnydsbanker og -rådgivere retten til at drive virksomhed i EU, siger han.

Jeppe Kofod mener, at der er mange stråmænd blandt de 37.000 navne. Bagmændene skjuler sig ifølge ham tit bag hemmelige fuldmagter.

Jeppe Kofod forventer nu, at danske skattemyndigheder nøje gransker listens oplysninger og navne for at afsløre mulige danske forbindelser.