Politik

S og DF bakker op om rejseforbud: Danskere har ikke noget at gøre i Syrien

Kritikken preller af på de to største partier i Folketinget, der nu er klar til at stemme forslaget igennem sammen med regeringen.

Et flertal i Folketinget bakker op om regeringens forslag om at kriminalisere rejser til Syrien med op til seks år fængsel. Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti står bag regeringen i sagen.

Arbejdet med forslaget begyndte under den tidligere SR-regering. Og Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen, der var justitsminister dengang, har ikke ændret holdning til spørgsmålet.  

- Det er helt nødvendigt at stoppe den fødekæde, som er sat i gang, hvor unge fra Danmark rejser til Syrien, optræder som syrien-krigere for Islamisk Stat og så vender tilbage til Danmark med den enorme risiko, der er for terror eller anden form for adfærd, som vi ikke har plads til i vores samfund. For at stoppe det, er det nødvendigt med et indrejseforbud, siger hun til TV 2.

En prop i hullet

Lignende toner lyder fra regeringens støtter i Dansk Folkeparti.

- Det er vores indtryk, at det her forslag vil sætte en prop i hullet på den her terrorturisme, der er. Det er vi rigtig godt tilfreds med, og det er noget af det, vi har ønsket længe. Derfor er det glimrende, at regeringen endelig kommer med det her forslag, siger partiets retsordfører Peter Kofod Poulsen til TV 2.

Selvom det vil være et indgreb i danskernes bevægelsesfrihed, at det ikke vil være muligt at rejse til Syrien med mindre man har et ”anerkendelsesværdigt” formål med rejsen, så mener hverken Mette Frederiksen eller Peter Kofod Poulsen, at det er noget større problem.

- Jeg synes ikke at civile danskere har noget som helst at gøre i Syrien. Vi er nødt til at bremse fødekæden. Jeg mener ikke, at det er en civil opgave at føre krig rundt omkring i verden. Det er militærets opgave, og det skal være Folketinget, der beslutter det, siger Peter Kofod Poulsen.

'Den almindelige dansker har intet at lave i Syrien'

Mette Frederiksen sagde sidste år til Berlingske Nyhedsbureau, at indrejseforbud er ”tiltag, vi mest kender fra totalitære samfund”, men at hun alligevel var ”åben for” at gå den vej.

Og det er altså stadig hendes position.

- Hvis man har et ærinde, der er helt legalt i Syrien, kan man fortsat rejse dertil. Den almindelige dansker har ikke noget behov for at rejse til et krigsramt land. Det gør danskerne i øvrigt heller ikke, siger hun og tilføjer:

- Vi skal altid være varsomme, når vi laver forbud. Jeg tror, de fleste af os har det sådan, at vi helst vil lovgive med det modsatte fortegn, nemlig at give muligheder. Men på det her område står vi over for noget nyt, og derfor bliver vi også nødt til at finde nye løsninger.

Peter Kofod Poulsen har ”intet problem med at begrænse frihedsrettighederne for Islamisk Stat”, som han udtrykker det. Og han mener, at alternativet ville være værre.

- Tænk nu, hvis danske statsborgere drager i krig og bliver taget til fange af Islamisk Stat. Det vil stille staten i et dilemma. Skal man betale løsepenge for at få dem ud? Derfor er det langt bedre, at vi trækker en streg i sandet, siger han.