Miljøminister håber på EU-forbud mod skadelige stoffer

Europæisk forbud mod fire hormonforstyrrende stoffer er rykket tættere på, lyder det fra miljøministeren.

EU lægger op til at forbyde fire hormonforstyrrende stoffer i forbrugerprodukter.

Stofferne, der også kaldes ftalater, bruges til at blødgøre plastik i blandt andet sportsudstyr, vinylgulve, ledninger, badeforhæng og voksduge.

Det er Miljøstyrelsen, der sammen med Det Europæiske Kemikalieagentur, har fremsat forslag om et forbud mod de fire stoffer.

Tættere på målstregen

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) siger, at det er et stort ønske fra dansk side at få de fire ftalater forbudt.

- Danmark har længe arbejdet for et forbud mod brugen af de fire ftalater i forbrugerprodukter i hele EU, og med forslaget i dag rykker vi endnu tættere på målstregen, siger ministeren i en skriftlig kommentar.

Det har tidligere været på tale, at Danmark skulle indføre et nationalt forbud mod de hormonforstyrrende stoffer, som kan skade kvinders evne til at blive gravide.

Dansk enegang giver ikke mening

Men det giver ifølge miljø- og fødevareministeren ikke mening med et dansk forbud.

- Kemikalier krydser grænser, og størstedelen af de forbrugerprodukter, vi køber, er ikke produceret i Danmark. Derfor vil et nationalt forbud give danske importører af varer store problemer, siger han.

Forslaget om forbud mod de fire stoffer skal nu underkastes nærmere behandling i EU's kemikalieagentur, før EU-Kommissionen skal tage endelig stilling.

Ifølge miljø- og fødevareministeren forventes forslaget at blive vedtaget inden for to år, hvorefter det vil få virkning fra 2020.