Politik

S: Friskoler må ikke selv vælge tilsyn

S kommer med nyt forslag til møde om anti-radikalisering

Socialdemokraterne vil løse problemerne med integration i radikaliserede miljøer - specifikt i visse muslimske friskoler med skærpet tilsyn. Partiet vil blandt andet have, at den tilsynsførende af en friskole ikke skal udpeges af den enkelte skole. Det skal i stedet overgå til kommune.

Derudover vil Socialdemokraterne også have, at der skal kunnes indsættes 'eksterne observatører' på forældremøder og bestyrelsesmøder.

- Vi vil ikke acceptere, at der i Danmark er børn, der går i en skole, hvor de ikke lærer om frihed og demokrati, og hvordan det danske samfund fungerer. At det er mørkemænd der sætter dagsordenen og ikke vores demokratiske værdier. Der vil vi samtidig sige, at de skoler skal vide, at de kommer ikke til at kontrollere sig selv i fremtiden. De kan ikke udpege venner af huset, der så skal holde øje med dem, siger Nicolai Wammen, politisk ordfører hos Socialdemokraterne. 

- Regeringens forslag er ikke nok

Udmeldingen kommer op til endnu et møde i Folketinget, der handler om antiradikalisering. Det første blev afholdt i Statsministeriet, mens torsdagens møde vil komme til at foregå i Kirkeministeriet, hvor partilederne er inviteret. Men det, som Venstre er kommet med indtil videre i debatten, er ikke nok:

- Regeringen har lagt nogle forslag frem, men det er ikke nok, hvis vi skal komme det her til livs, mener Nicolai Wammen, der uddyber S-forslaget:

- Der skal som minimum være et uanmeldt besøg hvert år, så der kommer langt bedre styr på, hvad der foregår på de friskoler, hvor der ellers er risiko for, hvor det går helt galt.

Problemer med niveau

Konservatives integrationsordfører, Naser Khader, kan godt følge ideen om tilsyn. 

- Vi har problemer med nogle af de der friskoler, og det kan vi se, når nogle skal fortsætte efter 7. klasse i den danske folkeskole, der har de meget lavt niveau, og de er ikke blevet demokratisk integreret, siger Naser Khader og tilføjer:

- Skal man føre tilsyn med noget, skal man kunne forstå sproget, der bliver undervist i, siger han.

Mødet er fastsat til klokken 8.30.