Moskeerne bag sløret

Partier har nye krav med til imamforhandlinger hos Haarder

Der skal strammes op - og denne gang skal det være løsninger, der virker, lyder det fra regeringen.

Partilederne er torsdag morgen til første møde med kirkeminister Bertel Haarder (V) for at forhandle nye tiltag mod ekstreme imamer. Og flere partier har nye krav med i tasken.

Forhandlingerne, der finder sted efter TV 2s afsløringer i dokumentarserien ”Moskeerne bag sløret”, munder allerede senere i dag ud i et kort pressemøde, hvor partierne vil præsentere et foreløbigt resultat.

Men først skal partiernes forslag på bordet. Dansk Folkeparti vil forhindre, at der opføres nye stormoskéer, ligesom de ekstreme imamer skal kunne fratages deres statsborgerskab. Det skal også være muligt for myndighederne at begrænse imamernes religionsfrihed.

- Med udgangspunkt i grundlovens paragraf 67 om religionsfrihed skal man gøre det klart, at det er ulovligt at undervise i eller vejlede om stening, fysisk afstraffelse af børn og et parallelt retssystem, som står i opposition til det danske. Der skal falde en fængselsstraf, hvis man overtræder det, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) til Ritzau før mødet.

S vil lukke hjemmesider

Socialdemokraterne foreslår, at det skal være muligt at lukke hjemmesider, der dels indeholder hadske ytringer, dels opfordrer til eller støtter terror – på samme måde som man i dag kan lukke hjemmesider med børneporno.

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne bakker op om regeringens forslag om at forhindre de ekstreme imamer i at rejse ind i Danmark, ligesom partierne også er villige til at se på at fratage imamer muligheden for at vie folk.

Regeringen har på forhånd meldt ud, at man gerne lytter til alle forslag, der kan dæmme op for problemet – og har også erklæret sig villig til at gå så langt, man overhovedet kan, inden for rammerne af grundloven. På regeringens egen ønskeliste står også muligheden for, at imamer skal kunne retsforfølges for ytringer, der undergraver dansk lovgivning.

Denne gang skal det virke

Med dagens møde genoptager kulturminister Bertel Haarder (V) et 12 år gammelt projekt. Som integrationsminister i VK-regeringen stod han i 2004 i spidsen for at skærpe reglerne for ophold til imamer. Den lovændring har dog ikke ført til, at en eneste imam er blevet afvist, fremgik det sidste år af et svar fra daværende justitsminister Mette Frederiksen (S).

Sådan skal det ikke gå igen, understregede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han indkaldte til drøftelserne.  

- Det er vigtigt, at der handles, så vi ikke gentager det mønster, vi måske har set igennem årene, hvor problemstillingerne bliver afdækket og forargelsen er stor. Der råbes højt. Men så falder tingene ned igen, og året efter bliver man så overrasket på ny. Jeg er meget bevidst om, at danskerne har en forventning om, at det denne gang går anderledes, lød det fra statsministeren.

TV 2 dækker pressemødet klokken 10.30 – både her på tv2.dk og på TV 2 News.