Nye kampfly

Boeing i offensiven om nyt kampfly: Reklamerer for danske arbejdspladser

Selvom det på intet tidspunkt kommer til folkeafstemning, henvender flyselskaber Boeing sig nu til de danske avislæsere for at sælge sit kampfly.

Danmark skal have nyt kampfly, og det skal snart afgøres, hvilket politikerne vælger.

En af kandidaterne er 'Super Hornet' fra det amerikanske flyselskab Boeing, og her er man gået i offensiven for at fortælle danskerne, at netop dét fly vil være det rigtige valg. Det vil nemlig skabe arbejdspladser, fortæller selskabet.

Sålades har man i dag i alle landsdækkende dagblade indsat helsidesannoncer under overskriften 'Et forsvarligt valg for Danmark'.

Her annoncerer Boeing

Boeing har indrykket helsidesannoncer i følgende aviser:

  • Berlingske (side 9)
  • BT (side 9)
  • Ekstra Bladet (side 3)
  • Information (side 3)
  • Jyllands-Posten (side 3)
  • bBørsen (side 15)
  • Kristeligt Dagblad (side 5)

Slår på arbejdspladser

Jens Ringsmose, lektor ved Center for War Studies ved Syddansk Universitet, kalder i Jyllands-Posten kampagnen for usædvanlig og desperat.

Men det handler i bund og grund om at vise, man er klar til at skabe arbejdspladser i Danmark, forklarer Poul Noer. Han er partner og direktør i Holm Kommunikation.

- Det ser voldsomt ud, men annoncen er blot en fortsættelse af virksomhedernes lobbyarbejde med andre midler. Offentligheden får på den måde et usædvanligt indblik i det spil, der løbende foregår i branchen, siger Poul Noer.

Annoncen beskriver først flyets fortræffeligheder, dernæst økonomien i at vælge et fly, der er gennemprøvet, og til sidst muligheden for at skabe 10.000 arbejdspladser i Danmark.

- Jeg tror, det er det budskab, de vil have ud til offentligheden. Det vil måske bare se mærkeligt ud, hvis de skrev det som det første.

Sådan vælger Danmark nye kampfly

Forsvarsministeriet har iværksat et program, når der skal vælges mellem de tre kandidater.

Programmet udarbejder beslutningsgrundlaget for en kommende politisk beslutning om valg af nyt kampfly.

Beslutningsgrundlaget udarbejdes blandt andet på baggrund af informationsindhentning ved kandidaterne og en efterfølgende evaluering af den enkelte kandidat inden for fire forhold; strategiske forhold, militærfaglig evaluering, økonomiske forhold og industriforhold.

Ministeriet har oprettet fire kontorer til at gennemføre processen: Strategi, militær kapacitet, økonomi og kontrakt-fasen.

Teksten henviser til hjemmesiden superhornet.dk, hvor man ligeledes lægger stor vægt på at fortæller om både antallet af arbejdspladser, og præcis hvor de skal ligge rundt om i Danmark.

- Det er et spørgsmål om, at lokalpolitikerne kan se, hvor arbejdspladserne vil komme. Så kan borgmesteren slå på, at man gerne vil have arbejdspladser til den pågældende by, siger Poul Noer

Den første af flere

Boeing fortæller i annoncen, hvordan man i den kommende tid ønsker at henvende sig direkte til befolkningen gennem danske medier.

- Det bliver interessant at se, hvordan de følger op. Nu er det i landsdækkende medier. Gad vide, hvordan det bliver i de eventuelle lokale og regionale medier, de efterfølgende vil annoncere i, siger Poul Noer.

Mangler 15 milliarder

I oktober 2015 gennemgik Politiken Forsvarets budgetter, og da kom det frem, at der de kommende syv år skal bruges 31 milliarder på nye kampfly. Et stykke op til de 16 milliarder, budgetterne for samme periode tilllader.

- Der er ikke er nogen sammenhæng mellem de politiske mål for forsvaret og de penge, der er til rådighed, sagde lektor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet dengang til avisen.

Herunder kan du se en oversigt over de mulige emner. Bemærk, at Gripen fra Saab har trukket sig.

{navn}{kaelenavn}

Producent:{producent}
Fløj første gang:{foerste_flyvning}
Operationelt: {operationelt}
Max vægt (ton): {maxvaegt_ton}
{maxvaegt_ton_max} t
Længde (meter): {laengde_meter}
{laengde_meter_max} m
Vingespænd (meter): {vingespaend}
{vingespaend_max} m
Topfart (km/t): {topfart_kmt}
{topfart_kmt_max} km/t
Våbenstationer (stk): {vaabenstationer}
{vaabenstationer_max} stk
Antal motorer (stk): {antal_motorer}
{antal_motorer_max} stk
Rækkevidde (km): {raekkevidde_km}
{raekkevidde_km_max} km
Anvendes af: {bruges_af}
{embed_url}
{ekspertvurdering}
- Andreas Krog, nytkampfly.dk