Politik

Løkke: Karakterkrav på 4 for at komme i gymnasiet

Regeringens udspil har fået navnet "Fra elev til studerende - klædt på til videre uddannelse".

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) har netop fremlagt detaljerne i regeringens længe ventede udspil til en gymnasiereform. 

Blandt de centrale elementer er, at der skal indføres et karakterkrav på 4 for unge, der ønsker at komme i gymnasiet. Unge, der ikke har et snit på 4, har mulighed for at blive optaget ved at bestå en optagelsesprøve i dansk og matematik samt en samtale

- Det skal fases ind, så det gælder for skoleåret 2019/2020. Det giver folkeskolen og den enkelte mulighed for at rette ind, siger Lars Løkke Rasmussen om karakterkravet. Han gør det klart, at regeringen mener, at for mange i dag vælger en gymnasial uddannelse, og at sigtet med reformen er at ændre dette:

- På mange måder er gymnasiet blevet den foretrukne ungdomsuddannelse. Der er brug for, at flere vælger en erhvervsfaglig uddannelse. Der bliver brug for faglært arbejdskraft i fremtiden, siger han.

Uenighed om karakterkrav

Spørgsmålet om karakterkrav ventes at blive et stridspunkt i de kommende forhandlinger. 

Socialdemokraterne og Radikale har spillet ud med, at karakterkravet skal være på 2. DF mener derimod, at 6 skal være minimum, mens Liberal Alliance har spillet ud med karakterkravet 7.

Regeringen lægger i udspillet, som har fået navnet "Fra elev til studerende - klædt på til videre uddannelse", desuden op til at, at faget almen studieforberedelse sløjfes i gymnasiet. Der foreslås desuden færre studieretninger, end der er på gymnasierne i dag. Og så skal grundforløbet forkortes. Regeringen gør det i udspillet klart, at de gymnasiale uddannelsers profiler skal "tydeliggøres, så både forskellene og ligeværdigheden mellem uddannelserne bliver mere synlige."

- Vi vil gøre op med tanken om, at der er én gymnasiel uddannelse, der er finere end andre, siger Ellen Trane Nørby og fortsætter: 

- De unge skal vide, at uanset om man vælger STX, HHX, HTX eller HF, så får de en solid og målrettet uddannelse, hvor der er adgang til de videregående uddannelser. 

Forhandlingerne om gymnasiereformen begynder torsdag.

Du kan se hele regeringens udspil her.