Politik

Danske politikere vil ophæve fiskeriforbud: Tyskerne fanger fisk for næsen af os

Fiskekutterne i Gilleleje Havn må ikke fiske i det såkaldte 'område 3' i Kattegat, selvom de tyske fiskere gerne må. Torben Christensen / Scanpix

Efter tre fiskere blev dømt for at fiske på et fredet område, vil danske politikere nu lægge pres på Sverige for at få ophævet forbuddet.

Regeringen vil lægge pres på Sverige i håb om at få ophævet en fælles aftale om fiskeforbud i det, der hedder 'område 3' i Kattegat.

Det sker, efter Højesteret tirsdag fastslog, at tre danske fiskere havde fisket ulovligt tilbage i 2011.

- Nu er det på tide at få lukket området op igen, derfor vil vi tage kontakt til den svenske regering med nogle gode biologiske undersøgelser i hånden, og så håber vi og tror på den sunde fornuft, og at vi får lukket det her område op igen, siger Venstres fiskeriordfører, Thomas Danielsen.

Tyskerne ikke omfattet af aftalen

Aftalen blev indgået mellem Danmark og Sverige i 2008 – altså uden om EU. Derfor er de tyske fiskere ikke omfattet af forbuddet, som Socialdemokraternes fiskeriordfører, Simon Kollerup, også gerne ser afskaffet.

- Hvis der er torsk, man kan fiske, og torskebestanden har det godt nok, så skal den aftale ophæves. Derfor er mit budskab også til ministeren, at han må en tur til Sverige, og så må han få ophævet den her aftale, så vi kan begynde at fange de fisk, som tyskerne fanger for næsen af os i dag, siger han.

Grunden til, at Danmark ikke på egen hånd går ud og ophæver forbuddet, er, at den danske andel af det lukkede område er meget lille. Får Danmark ikke Sverige til at gå med på at afskaffe aftalen, så får de danske fiskere kun et lille område at fiske i og ikke det store, som svenskerne har.

I 'område 3' har Danmark og Sverige indført totalforbud mod fiskeri for danskere og svenskere.

Højesteret afsiger endelig dom

Sagen om de tre fiskere er blevet anket både i By- og Landsretten. Deres anke lød på, at aftalen om fiskeriforbud ikke er gyldig, når den er lavet uden om EU.

Men tirsdag blev det sidste punktum sat, og Højesteret fastslog, at fiskeriforbudsaftalen mellem Danmark og Sverige ikke er i strid med EU’s lovgivning.

Det betyder, at de tre danske fiskere endeligt er blevet kendt skyldige i at fiske i et fredet område – det på trods af, at de fiskede efter jomfurhummere og ikke torsk, som aftalen blev lavet for at beskytte.