Panama-lækagen

Rød blok kræver offentlig høring om skattely

Enhedslisten, Alternativet, SF, Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre vil have en offentlig høring om skattely.

Partierne i rød blok vil have Folketingets skatteudvalg til at hasteindkalde til en offentlig høring om mulighederne for at bekæmpe skattely.

Det sker efter afsløringerne af danske bankers tætte samarbejde med selskabet Mossack-Fonseca i Panama om oprettelse af skattely for en række velhavende kunder.

De fem partier i oppositionen vil invitere både Nordea og Jyske Bank, U-landsorganisationen Ibis og en uafhængig skatteekspert til høringen. 

Tidligere tirsdag aften indkaldte skatteminister Karsten Lauritzen banker, revisorer og skatteadvokater til et møde, hvor skatterådgiverbranchen skal stå skoleret omkring rådgivning af skattely. 

Men Enhedslisten, Alternativet, SF, Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre vil også have en offentlig høring i sagen. 

Vigtigt at finde løsninger, der virker

Og det giver skatteminister Karsten Lauritzen grønt lys til, oplyser han til TV 2.

- Der kan ikke komme noget skidt ud af, at Folketinget involverer sig i den her sag. Så længe man bare holder sig for øje, at de løsninger man peger på, er nogle der rent faktisk vil virke, og ikke blot er udtryk for, at man vil være en handlekraftig politiker. Det vi handler med skal også være noget, der reelt løser problemet, siger skatteministeren til TV 2. 

Formålet med den offentlige høring er, ifølge partierne, at skabe overblik over de nuværende regler og mulighederne for at bekæmpe skattely i fremtiden. I følge skatteministeren kan der dog gå uger eller måneder, før en offentlig høring kan finde sted. 

- Men hvis de har brug for skatteministeriets bistand, stiller jeg mig til rådighed og det gør Skat også, tilføjer Karsten Lauritzen. 

Nedenfor udtaler skatteordførerne fra de fem oppositionspartier sig om sagen:

Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, siger:

- Det er ikke i orden, at velhavere og store selskaber laver skattefiflerier og snyd for at undgå at betale skat, mens almindelige mennesker hver dag bidrager til velfærdskassen. Skattely er en af de største trusler mod velfærdssamfundet, og derfor skal skattely bekæmpes.

Han vil blandt andet gerne have svar på, hvilken rolle de danske banker har spillet i Panama-lækagen, samt bankernes etiske standarder.

- Det, der er kommet frem, rejser en masse spørgsmål om, hvorvidt bankerne har de rette standarder. Der vil det være mest fair, hvis bankerne taler direkte til politikerne i Folketinget, og at de folkevalgte får mulighed for at stille spørgsmål direkte til bankerne, siger Rune Lund tirsdag aften til TV 2.

Han vil også se på, om Danmark kan gøre noget i samarbejde med andre lande. For eksempel EU. Her uddyber Rune Lund, at EU eksempelvis kan skride hårdere til værks overfor lande, som ikke vil give oplysninger om, hvem der er reelle ejere af selskabskonstruktionerne.

Alternativets skatteordfører, Rene Gade, siger:
- Brug af skattely har mange ansigter og ansvarlige. Fællesnævneren er dog at udnyttelse af skattely er usolidarisk, og vi må derfor politisk presse på for at få en international aftale, der forhindrer virksomheder og borgere i at omgå lovgivningen. PanamaPapers skaber gennemsigtighed og et nødvendigt folkeligt og politisk pres på de ansvarlige.

SF’s skatteordfører, Lisbeth Bech Poulsen, siger:
- Det er ufatteligt at de der har allermest, er dem der snyder mest. Når milliarder gemmes væk i skuffeselskaber i skattely, så er det penge, som fællesskabet snydes for, og som mangler til pædagoger, sundhed og uddannelse. Det bør være en mærkesag for alle Folketingets partier at sætte en stopper for det.

Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen, siger:
- Det er oplagt, at Folketingets skatteudvalg gennemfører en hurtig høring og følger op på afsløringerne fra pressen. Lækagen om den omfattende brug af Panama som skattely understreger igen, hvor massivt et problem skattelyene udgør. For os, der arbejder ud fra værdier om retfærdighed og fælles velfærd, er det helt uacceptabelt, når de fælles kasser taber de helt svimlende milliardbeløb, der er tale om her.

Det Radikale Venstres skatteordfører, Martin Lidegaard, siger:
- Hvis der bliver afdækket ulovlige aktiviteter i den såkaldte Panamasag, skal de straffes. Men ligeså vigtigt er det at lære af denne dag, så vi kan forebygge og bekæmpe skattespekulation med alle til rådighed stående midler, og det er præcis det, som høringen går ud på.

De er indblandet i sagen om skattely i Panama

Flere prominente navne er blevet sat i forbindelse med sagen Få et overblik her.

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Inderkredsen omkring den russiske præsident menes at have tjent penge på skattely i udlandet.

Putins allernærmeste venner er ifølge de lækkede dokumenter indblandet gennem skuffeselskaber.

Regeringen i Rusland har afvist, at Putin har noget med det at gøre.

Foto: Scanpix Denmark

Lionel Messi

Lionel Messi

Fodboldstjernen er også blandt de navne, der er at finde i de lækkede dokumenter.

Ifølge den tyske avis Süddeutsche Zeitung har Messi sammen med sin far oprettet firmaet Mega Star Enterprises i skattely i Panama.

Messis stab benægter ethvert kendskab til sagen og oplyser, at de vil sagsøge spansk presse

Messi og hans far, Jorge Horacio Messi, står i forvejen over for en anden sag om skattely, der kommer for retten i slutningen af maj.

Foto: Scanpix Denmark

Fifa

Fifa

De lækkede dokumenter fra Mossack Fonesca trækker også tråde til Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), hvor et medlem af organisationens etiske komité Juan Pedro Damiani også er blandet ind i sagen, skriver BBC.

Damiani, der er en uruguayansk advokat, skulle angiveligt have givet advokatbistand til den korruptionsanklagede Eugenio Figueredo i forbindelse med mindst syv selskaber i skattely.

Figueredo blev i maj sidste år anholdt i Zürich i forbindelse med korruptionsskandalerne i Fifa.

Foto: Scanpix Denmark

Islands statsminister

Islands statsminister

Islands statsminister, Sigmundur Gunnlaugsson, udvandrede fra et interview med det svenske medie SVT, da han blev spurgt ind til sin rolle i den massive sag om skattely, der ruller efter et massivt læk på 11,9 millioner dokumenter.

De lækkede dokumenter viser blandt andet, at den islandske statsminister købte et offshoreselskab i 2007 uden at inddrage parlamentet. Samme selskab solgte han til sin kone i 2009 for en dollar.

Foto: ScanpixDanmark

Camerons far

Camerons far

Storbritanniens premierminister, Davis Camerons, far Ian Cameron er også at finde i de lækkede dokumenter. Mangemillionæren og børsmægleren der døde tilbage i 2010 fik hjælp af Mossack Fonseca til at skjule selskabet Blairmore Holding fra skattemyndighederne. Det skriver ABC News.

Foto: Scanpix Denmark

Jackie Chan

Jackie Chan

Hollywoodstjernen Jackie Chan er også et af de kendte navne, der er at finde i de lækkede dokumenter. Skuespilleren har mindst seks selskaber, som er oprettet gennem Mossack Fonseca. Det skriver Nydailynews. 

Foto: PR

29 af verdens rigeste

29 af verdens rigeste

29 milliardærer, der figurerer på Forbes’ liste over verdens 500 rigeste personer, har også forbindelse til firmaet i Panama. Det skriver ABC News. 

Navnene på de 29 milliardærer er endnu ikke kommet frem. 

Foto: Scanpix Denmark

Det spanske kongehus

Det spanske kongehus

Den tidligere spanske konge Juan Carlos’ storesøster er også at finde i de lækkede dokumenter. Pilar de Borbónhar er registreret i firmaet Delantera Financiera SA, der er registreret i Panama.

Foto: Scanpix Denmark

Dansk selskab

Dansk selskab

Et dansk selskab figurerer på de papirer, der er blevet lækket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Det skriver DR.

Det danske anpartsselskab Aps KBUS 8 nr. 2051, solgte i 2009 et datterselskab i Panama for en million kroner. Ifølge DR-dokumentaren ’Det store skattelæk’ peger flere eksperter på, at datterselskabet var 32 millioner kroner værd, da det blev solgt.

Dermed blev 31 millioner kroner ført ud af Danmark og væk fra Skats opmærksomhed.
Ifølge DR er det den danske forretningsmand Harry Rosenberg, der blandt andet har ejet Illum i København og Hotel Marienlyst i Helsingør, der har lukreret på manøvren.

Hovedselskabet KBUS gik konkurs kort efter manøvren, og dermed mistede kreditorerne tilgodehavender på op imod 100 millioner kroner.

 

Foto: Scanpix Denmark

Præsidenter

Præsidenter

Der er flere præsidenter, der er repræsenteret på de lækkede dokumenter på den ene eller anden måde. Blandt andet Syriens præsident Bashar al-Assad, Kinas præsident Xi Jingping, Ukraines præsident Petro Poroshenko og Argentinas præsident Mauricio Macri.

Foto: Scanpix Denmark

Kong Salman

Kong Salman

Den Saudi Arabiske kong Salman bin Abdulazizer også nævnt i de lækkede dokumenter.

Foto: Scanpix Denmark

Kofi Annans søn

Kofi Annans søn

Den tidligere FN-generalsekretær Kofi Annan kan også forbindes til lækagesagen. Hans søn Kojo Annan bliver nemlig nævnt i de lækkede dokumenter.

Foto: Scanpix Danmark

Nico Rosberg

Nico Rosberg

Den tyske Formel 1 kører, Nico Rosberg, bliver også nævnt i feltet af prominente sportsfolk, der alle er indblandet i panamalækagen. Nico Rosberg, der kører for Mercedes-Benz teamet, har i år vundet de to første grand-prix'er.

Foto: Scanpix Denmark

Marc Rieper

Marc Rieper

Marc Rieper får i 2007 oprettet selskabet Bolsover Corp. i Panama, et andet kendt skattely i Caribien. Han nægter at kende noget til det.

Foto: Scanpix Danmark

Brian Steen Nielsen

Brian Steen Nielsen

De lækkede dokumenter viser, hvordan Brian Steen Nielsen i 2002 - mens han bor i København og spiller i Malmø FF - får oprettet selskabet Ress Star Team Inc. på de Britiske Jomfruøer. Han nægter at have haft noget med selskabet at gøre.

Foto: Scanpix Denmark

Stein Bagger

Stein Bagger

Ifølge Børsen brugte Bagger det kontroversielle firma til at registrere sit og makkeren Allan Vestergaards selskab Agios i Seychellerne.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Jean-Marie Le Pen

Jean-Marie Le Pen

Ifølge Le Monde mistænkes Front Nationals tidligere leder, Jean-Marie Le Pen – der er far til Marine Le Pen – for at have benyttet sig af en fortrolig vens skuffeselskab på De Britiske Jomfruøer til at gemme en del af sin formue væk.

Foto: Scanpix Denmark

Præsident i de forenede arabiske emirater

Præsident i de forenede arabiske emirater

Sheik Khalifa Bin Zayed Bin Sultan Al Nahyan havde op imod 30 selskaber registreret på Jomfruøerne. 

Foto: Scanpix Denmark

Tidligere statsminister i Jordan

Tidligere statsminister i Jordan

Den tidligere statsminister i Jordan  var involveret i et selskab på De britiske jomfruøer. 

Foto: Scanpix Denmark

Finansminister i Island

Finansminister i Island

Bjarni Benediktsson, der er finansminister i Island, var en af partnerne i et selskab på Seychellerne under bankkrakket i Island i 2008.

Foto: Scanpix Denmark

Verdensberømt filminstruktør

Verdensberømt filminstruktør

Den spanske filminstruktør Pedro Almodóvar er nævnt i de lækkede dokumenter. Sammen med sin bror Agustin ejede han for år tilbage selskabet El Deseo, som øjensynligt var placeret i det latinamerikanske skattely.

Den 66-årige instruktør har i forbindelse med afløringerne aflyst alle interviews og andre offentlie optrædener i forbindelse med sin 20. og seneste film 'Julieta', der har premiere i Spanien fredag 8. april.

Almodóvar står bag store filmsucceser som 'Volver', 'Alt om min mor', 'Brudte Favntag' og 'Tal til Hende'. Sidstnævnte vandt han en oscar som bedste instruktør for i 2002.

Foto: Scanpix Denmark

Emma Watson

Emma Watson

Den 26-årige skuespillerinde, der i øjeblikket bruger meget tid på at tale for og om feminisme, står også nævnt i de lækkede dokumenter.

Foto: Scanpix Denmark