Alternativet kræver svar fra Israel: Hvorfor har I beslaglagt vores computer?

Problematisk, at et fremmed lands myndigheder uden begrundelse kan beslaglægge en computer, der tilhører Folketinget, mener Alternativets ordfører.

En computer med interne oplysninger om Alternativet og Folketinget er havnet i hænderne på de israelske myndigheder.

Da en række personer fra bĂĄde Alternativet og Enhedslisten i gĂĄr skulle igennem sikkerhedstjekket i lufthavnen i den israelske by Tel Aviv, blev Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen og Alternativets udenrigspolitiske rĂĄdgiver Leila Stockmarr uden forklaring hevet til side og udspurgt i flere timer.

Leila Stockmarr – der blandt andet har skrevet ph.d.-afhandling om den israelske våbenindustri og længe har blandet sig i den offentlige debat om Israel-Palæstina-konflikten – fik her konfiskeret sin arbejdscomputer uden anden forklaring end at det skyldtes ”sikkerhedsårsager”.

Nu vil partiet rette henvendelse til den israelske ambassade for at få en forklaring, fortæller partiets politiske ordfører Rasmus Nordqvist.

- Det, vi gør nu, er at tage fat i den israelske ambassade og høre, hvem der har haft adgang til computeren i al den her tid, den ikke har været i vores varetægt. Der ligger selvfølgelig en masse politiske ting på, adgang til Folketingets oplysninger og oplysninger om det arbejde, som Leila og jeg laver sammen, siger han og fortsætter:

- Dér hvor jeg synes det for alvor bliver kritisabelt, er når de begynder at beslaglægge computere, der tilhører Folketinget. Hvor er sikkerhedsrisikoen dér?

Problematisk

Rasmus Nordqvist var ogsĂĄ med pĂĄ turen til Mellemøsten, hvor repræsentanter fra bĂĄde Enhedslisten, Alternativet og SF blandt andet deltog i løbet "Right to Movement", der har til formĂĄl at sætte fokus pĂĄ Palæstinas kamp for selvstændighed.

Johanne Schmidt-Nielsen har på Facebook kaldt de israelske myndigheders opførsel i lufthavnen for ”ren og skær chikane”, og Rasmus Nordqvist har også svært ved at se andre forklaringer end det.

- Jeg kan i hvert fald ikke forstå, at når de ved vi rejser sammen – og de to kvinder får at vide, at de er en sikkerhedsrisiko – hvorfor er jeg så ikke en del af samme sikkerhedsrisiko? Jeg kan ikke forstå, hvad det ellers skulle være, siger Rasmus Nordqvist.

Er der oplysninger på den computer, som I ikke vil have de israelske myndigheder til at se, og som I tror de kan være interesserede i?

- Nu er der jo som sĂĄdan ikke noget, vi frygter at de israelske myndigheder fĂĄr fingrene i, men det er problematisk, at et fremmed land beslaglægger en computer, der tilhører det danske Folketing, udleveret til en medarbejder, som er min betroede medarbejder. Og sĂĄgar uden at man fĂĄr en begrundelse, ud over at det er "af sikkerhedshensyn". Jeg vil ikke puste til alle mulige konspirationsteorier, men jeg har behov for at fĂĄ en forklaring pĂĄ, hvorfor de har ageret, som de har gjort, hvor den her computer har været, hvem der har haft adgang til den, og hvornĂĄr vi fĂĄr den tilbage.