Politik

Tidligere Grimhøj-talsmand vil i Folketinget for Alternativet

Den seneste tid har Mohammad Sabah Ahmad debatteret om religion og indvandring. Nu er han blevet valgt som folketingskandidat for Alternativet.

Mohammad Sabah Ahmad, der tidligere var talsmand for den kontroversielle, aarhusisanske moske, Grimhøjmoskeen, stiller op til Folketinget for Alternativet i Østjylland.

Han har været en flittig debattør inden for indvandring, religion og integration, og nu bliver de emner hans mærkesager for partiet.

- Det er et parti, som kommer med mange gode ting. De arbejder med en ny politisk kultur og med nogle debatnormer, som jeg selv har arbejdet hen mod som debattør. De prøver at forstå - at komme med både fordele og ulemper, siger Mohammad Sabah Ahmad til TV 2.

Han nåede kun at være talsmand for Grimhøjmoskeen i tre dag tilbage i april 2014. Så stoppede han samarbejdet, da han ikke mente, imamerne i moskeen var ærlige overfor ham.

Siden har han blandt andet indkaldt til demonstration mod terrororganisationen Islamisk Stat.

Moskeerne bag sløret

Senest har han været i medierne, da han efter TV 2s meget omtalte dokumentarserie "Moskeerne bag sløret" udtalte, at klippene, hvor TV 2 filmer med skjult kamera, ikke viste et retvisende billede af, hvad der skete i moskeerne.

I dokumentaren ser man blandt andet imam Abu Bilal fra Gimhøjmoskeen sige, at "hvis en ægteskabsbryder, enten mand eller kvinde, begår hor, så er deres blod halal, og de skal dræbes ved stening. Hvis hun er jomfru, så er straffen piskeslag."

- Hvis imamen har gjort sit job rigtigt, så bør han også have forklaret kvinderne, at der er nogle bestemte rammer inden for islam, men at det ikke alt sammen er noget, der praktiseres i Danmark og andre lande, sagde Mohammad Sabah Ahmad i et efterfølgende interview på TV 2 News. Han sagde samtidig, at ikke alle imamer er lige gode til at forklare sig.

Du kan se hele klippet fra 28. februar herunder.

Mohammad Sabah Ahmad mener, at en imam eller en præst skal svare, hvad der står i de religiøse tekser i stedet for at fortolke på dem.

- Hvis en kvinde kommer og spørger en imam om, hvad straffen ifølge islam er for utroskab, så skal han naturligvis følge koranens ord. Ellers er han hykler. Jeg anerkender, at stening findes i islam, som jeg har valgt som min religion. Jeg kan hverken tilføje eller fjerne noget i islam. Men det er ikke det samme som at sige, at man går ind for stening af kvinder, siger han og uddyber:

- Hvis de bliver spurgt om, hvad deres religion siger, så synes jeg, det er vigtigt, man er ærligt over for den religion, man respræsenterer som imam eller præst. Men jeg siger ikke, man skal følge religionens ord - det er en privat sag, siger Mohammad Sabah Ahmad.

Dermed er der en forskel på Danmark og det, han kalder det "ideelle islamiske samfund", hvor man som samfund har valgt at leve efter religiøs lov.

Imod dødsstraf

Betyder det, at man i dine øjne lever fuldt og fast efter koranens ord i det ideelle islamiske samfund? 

- Jeg er imod al dødsstraf. Om det er i et islamisk land, i USA eller i Kina. Men hvis nogen demokratisk vælger at leve efter koranens regler, så skal de selvfølgelig have lov til det. Det er det, demokratiet er til for, siger Mohammad Sabah Ahmad.

Han mener, at man godt kan forny de rammer, religionen stiller op.

- Jeg går selvfølgelig ind for, at der skal være en strafferamme for forbrydelser, men jeg synes godt, man kan være nutidig. Så må man fængsle i stedet for at piske og give bøder i stedet for andre straffe.

Ville du selv leve i sådan et ideelt islamisk samfund?

- Jeg er født i Danmark, og jeg vil dø i Danmark.

Er det et nej?

- Jeg er født i Danmark, og jeg vil dø i Danmark.

Valgt søndag aften

Mohammad Sabah Ahmad blev valgt til folketingskandidat søndag aften.

- Vi havde ekstraordinær generalforsamling i går, hvor jeg lagde kortene på bordet. Jeg vil gerne være brobygger mellem de, der ofte bliver misforstået, og resten af Danmark. Netop for ikke at skabe de de parallelsamfund, der tales så meget om, siger Mohammad Sabah Ahmad.