Politik

Nye retningslinjer på vej: Nu må regionerne sige nej til dyre behandlinger

I fremtiden kan prisen på medicin blive en del af overvejelserne, når staten skal vurdere, hvilken medicin der skal tilbydes til patienterne.

Ifølge TV 2's oplysninger præsenterer Sundhedsminister Sophie Løhde i dag en række principper, som i fremtiden skal danne grundlaget for de retningslinjer, landets regioner skal købe medicin ind for. Og et af de pricipper er, at prisen på medicinen også er en faktor. I dag må regionerne ikke afvise at tilbyde en bestemt type medicin på grund af prisen.

Henning Vestergaard, tidligere hospitalsdirektør i Region Midtjylland, mener, at en politisk bestemt prioritering er et skridt i den rigtige retning.

- Hvis politikerne ikke vil prioritere, så er det embedsmændene og klinikerne, som kommer til at prioritere. Så derfor synes jeg, at det er godt, at politikerne nu også går ind i det, siger han til TV 2.

Voldsomt pres på medicinudgifterne

Han mener, at der er flere forklaringer på, at der er et voldsomt pres på medicinudgifterne i sundhedssektoren i dag.

- Vi kan behandle flere og flere sygdomme, og det er, fordi vi får ny medicin og dyre behandlinger. Det er godt, men det er dyrt. For det andet ændrer vores forventninger for, hvornår vi skal behandles, sig hele tiden. Og den tredje forklaring er, at vi bliver flere og flere ældre. Og forbruget af sygehusvæsnet stiger nogenlunde jævnt med alderen. Presset er voldsomt og stigende, så nogen skal prioritere.

Henning Vestergaard forventer også, at prioriteringssystemet vil kunne presse priserne ned på den meget dyre medicin, som man i dag ikke kan forhandle om.

Patientforeninger kritiserer forslag

Flere patientforeninger kritiserer dog ideen om, at økonomien kommer til at spille en rolle for, hvad for noget medicin patienter der bliver tilbudt.

Blandt andet Scleroseforeningen er skeptisk over for forslaget:

- Hvis lægen beslutter, at man ikke kan få denne her slags medicin, selv om vi ved, at den har en virkning - alene fordi den koster mange penge - så har det selvfølgelig den betydning, at du ikke får den optimale behandling. Det kan så betyde, at du ikke kan passe dit job eller dine børn, og at du skal have hjælp i hjemmet. Og samlet set er det jo for samfundet rigtig, rigtig skidt siger Klaus Høm, som er direktør for Scleroseforeningen.

Han mener, at man bliver nødt til at se på medicinens samlede effekt - og ikke kun på prisen.

Også organisationen Danske Patienter frygter, at en skelen til prisen på medicin vil skabe en ulighed blandt patienterne, fordi nogle vil have råd til at betale for medicin, mens andre ikke har.