Politik

Natos missilskjold kan beskytte Danmark uden dansk bidrag

Selv om Polen kan nedskyde missiler rettet mod Danmark, vil regeringen stadig bidrage til Natos missilforsvar.

Danmark står over for en milliardinvestering i Natos missilskjold over Europa, men nu slås der sprækker i den brede politiske opbakning til at lade danske fregatter indgå i missilskjoldet.

Hele landet kan nemlig være beskyttet mod ballistiske missilangreb af en landbaseret missilbase i Polen fra 2018, skriver Jyllands-Posten.

Det fremgår af et militært dækningskort, som avisen har fået af den hollandske flåde, der også er en del af missilskjoldet.

I 2014 gav Danmark Nato et tilsagn om at bidrage, sandsynligvis med nye radarer på en eller flere af Søværnets fregatter. Det var støttet af alle Folketingets partier på nær Enhedslisten og SF.

Men meldingen om den polske dækning overrasker Dansk Folkeparti, der nu hælder til at nedprioritere projektet.

- Hvis Danmark allerede er forsvaret af Polen mod missilangreb, er det mere oplagt at bruge de mange penge på nogle af de kapaciteter, som forsvaret mangler, siger forsvarsordfører Marie Krarup (DF) til Jyllands-Posten.

En fælles opgaveløsning

Regningen kan løbe op i en halv milliard kroner per dansk fregat for at opgradere radarsystemer og sensorer til missilskjoldet. Der er ikke sat penge af i det nuværende forsvarsforlig, der løber frem til og med 2017, så det skal finansieres i det næste forlig.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) bekræfter, at Danmark vil kunne være beskyttet af Polen, men han fastholder beslutningen om, at vi skal bidrage til missilskjoldet.

- Det skal vi, fordi Nato specifikt har anmodet Danmark om at bidrage til Natos missilforsvar, siger han til Jyllands-Posten og påpeger, at Danmark bidrager til en fælles kapacitet, der skal forsvare hele Natos område.

Samme toner lyder fra militæreksperter - blandt andre lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen, der påpeger over for Jyllands-Posten, at danske bidrag til Nato ikke er møntet på dansk territorialforsvar, men en fælles opgaveløsning.