Politik

Ammitzbøll: De gamle partier har skyklapper på - vi kan sagtens gå i regering

Liberal Alliance går til landsmøde med en tyrkertro på skattelettelser til efteråret, men gentager ikke truslerne mod V-regeringen.

Det går godt hos Liberal Alliance.

Aldrig før har partiet haft flere vælgere. Medlemstallet var ved årsskiftet omkring 6.500 og har dermed heller aldrig været højere, og siden valget i fjor har partiet også kunnet vinge flere politiske resultater af. Genindførelsen af kontanthjælpsloftet og nedsættelsen af registreringsafgiften på personbiler for blot at nævne to.

Det er derfor en ganske tilfreds politisk ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, der sammen med resten af partiet tager til landsmøde i Aalborg Kongres & Kultur Center i den kommende weekend. Her kan partiet se tilbage på de første ni måneder som støtteparti for Venstre-regeringen. Ni måneder, der ikke har været lutter fryd og gammen.

Det Konservative Folkeparti kastede i februar regeringen ud i en krise efter at partiet trak tilliden til daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, som derfor endte med at gå af.

Sommetider er kriser gode, fordi de kan medføre, at ting, der ikke fungerede så godt før, kan komme til at fungere

Simon Emil Ammitzbøll (LA), politisk ordfører

Kriser kan være gode

Simon Emil Ammitzbøll var sammen med Anders Samuelsen til møder på Marienborg, hvor de fire borgerlige partier skulle prøve at finde hinanden i en "tillids- og tillægspakke", som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) formulerede det.

Tillægspakken blev der aldrig noget af, men forløbet var ikke så skidt, at det ikke var godt for noget, mener Simon Emil Ammitzbøll.

- Sommetider er kriser gode, fordi de kan medføre, at ting, der ikke fungerede så godt før, kan komme til at fungere. Jeg tror mange bemærkede, at der tilbage i januar var lidt dårlig stemning med Venstre og Liberal Alliance omkring timingen for skatteforhandlingerne. Jeg synes, forholdet mellem Venstre og Liberal Alliance er blevet væsentligt forbedret efter den krise, siger han til TV 2.

Hverken Liberal Alliance eller Dansk Folkeparti fandt behov for at lave en tilføjelse til landbrugspakken.

- Havde situationen været omvendt - at det var os, der så at sige var problemet - tror jeg der havde været meget kritiske analyser af at vi jo var to nye partier, der ikke kunne finde ud af hvordan det hele foregik. Der er det åbenbart en fordel at være et gammelt parti, konstaterer Simon Emil Ammitzbøll.

Færre kurrer på tråden

Siden da har han oplevet samarbejdet mellem regeringen og Liberal Alliance som langt mere gnidningsfrit.

- Når der opstår sådan nogle situationer, kan man enten vælge at være sure eller uvenner, men man kan også vælge at bruge det som en anledning til at få talt om tingene. Jeg tror, at Venstre så, hvor konstruktivt et støtteparti, Liberal Alliance er. Venstre ved hvilke sager, der er vigtige for os, og dem kommer Venstre til at levere på.

Vi har ingen interesse i at true regeringen hver fredag. Det virker som om at de fleste journalister og de fleste medlemmer af regeringen har forstået budskabet, og det er jo det vigtigste.

Simon Emil Ammitzbøll (LA), politisk ordfører

Og det kommer den til at gøre til efteråret, hvor regeringen med afsæt i en ny økonomisk plan for Danmark i 2025 vil indkalde til forhandlinger om en skattereform. Flere gange har politisk leder Anders Samuelsen (LA) fastslået, at regeringen lever livet farligt, hvis den ikke leverer skattelettelser. Gør den ikke det, "kan regeringen vælte sig selv", som Samuelsen har formuleret det.

Ingen trussel hver uge

- Jeg tror, vores synspunkt er kendt. Vi har bakket denne regering op og lavet et regeringsgrundlag, der indeholder skattelettelser. Det går vi ud fra, at regeringen leverer på, siger Simon Emil Ammitzbøll og fortsætter:

- Vi har ingen interesse i at true regeringen hver fredag. Jeg er helt sikker på, at regeringen når året er omme har gennemført skattelettelser. Det virker som om at de fleste journalister og de fleste medlemmer af regeringen har forstået budskabet, og det er jo det vigtigste.

Hvad siger du til dem, der måtte mene, at I minder om Enhedslisten, som også raslede med sablen over for SR-regeringen, men alligevel endte med at falde til ro igen?

- Vi har allerede ved den første finanslov fået mere indflydelse end Enhedslisten fik i fire år. Vi har allerede vist, at vi ikke er en borgerlig pendant til Enhedslisten. Vi kommer til at levere resultater. Vi skal have betaling for at støtte den regering, der sidder. Det ved Lars Løkke, og det ved vores vælgere.

Praktikken er slut - nu begynder arbejdet

Simon Emil Ammitzbøll er trods markante uenigheder internt i blå blok om netop skattelettelser ganske fortrøstningsfuld. Dansk Folkeparti er egentlig helst skattereformen foruden, men kan gå med til lettelser til de laveste indkomster. Venstre vil også sænke skatten i bunden, mens Konservative vil af med topskatten - og endelig vil Liberal Alliance sænke topskatten og skatten på den sidst tjente krone. Fire ønsker, som skal forenes, hvis det skal blive til noget.

- Hvis man nu skal rose regeringen, så er det gode ved, at skatteforhandlingerne kommer som led i 2025-drøftelserne, at det bliver en større pakke, vi skal diskutere. Der er faktisk mulighed for at sætte sig ind i et lokale og se på, hvordan vi kan løse nogle af Danmarks udfordringer. Det tror jeg, vi kan lykkes med, og jeg tror, det vil bringe partierne tættere sammen og give en mere konstruktiv ånd fremover.

- Den periode, vi har haft indtil nu, vil jeg kalde blå bloks praktikperiode. Til efteråret skal vi så til at begynde på arbejdet.

Trænger I til en succesoplevelse?

- Det ville være godt, både for partierne, men først og fremmest for Danmark. Det hele skal ikke gå op i spil og spin. Det er sådan set indholdet, der er det vigtigste. At vi får overstået vækstkrisen og bliver et rigere land.

Ammitzbølls recept på færre skænderier

Men spørgsmålet er, om det nu også kommer til at glide så let endda, så længe regeringen kun tæller ét parti.

Under regeringskrisen foreslog Liberal Alliance - ligesom under forhandlingerne om regeringsdannelsen efter valget i juni sidste år - at alle fire borgerlige partier bør gå med i en flertalsregering.

- Når man ser på de seneste skærmydsler mellem de to gamle partier i blå blok (Venstre og Konservative, red.), så må man overveje om ikke det var klogere, at man satte sig i samme rum, fandt frem til nogle løsninger og stod sammen mod de røde partier i stedet for skændes på kryds og tværs i den borgerlige lejr.

Men det ville jo også kræve, at I bøjede af på nogle områder?

- Jeg tror sådan set godt, vi ville kunne nå en enighed. Både om en god vækstpolitik og en udlændingepolitik, som ville have en stor opbakning i befolkningen, og det er vel nogenlunde det, dansk politik handler om i øjeblikket, siger Simon Emil Ammitzbøll og understreger, at Liberal Alliance ikke er noget protestparti.

Altid godt at lytte til os

- Vi er et reformparti. Vi vil ændre på ting i den virkelige verden. Hvis vi kun var idealister, kunne vi lige så godt være en tænketank, og hvis vi kun var pragmatister, kunne vi blive et af de fire gamle partier. Vi vil gerne være begge dele.

Efter valget var der ifølge Simon Emil Ammitzbøl to teorier om hvordan det ville gå den smalle Venstre-regering. Enten ville den have nemt ved at klare sig i Folketinget, fordi den har så mange muligheder for at danne flertal. Eller også - og det var Liberal Alliances læsning - ville den få det svært. Modsat en flertalsregering.

Så Venstre skal bare lære at lytte noget mere til jer?

- Det er altid godt at lytte til os, griner Simon Emil Ammitzbøll.

De gamle partier tror, at det, vi oplever i øjeblikket i dansk politik er en langstrakt gentagelse af jordskredsvalget fra 1973, men det er det slet ikke. Det er i virkeligheden meget værre.

Simon Emil Ammitzbøll (LA), politisk ordfører

De gamle partier hykler

- Man kan i hvert fald sige, at man ikke kan fortænke de Venstre-folk, der i dag måtte tænke, at det nok havde været klogere at gøre som Liberal Alliance sagde. Det ville næppe være første gang i historien, at de har tænkt det.

Gang på gang nævnes det som et faktum i den politiske debat, at der blandt Folketingets ni partier kun er tre, der stræber efter regeringsmagten. Venstre, Socialdemokraterne og Radikale Venstre. Men den udlægning har Simon Emil Ammitzbøll mildt sagt ikke megen fidus til.

- Det er det største hykleri i verden. Det er et af de steder, hvor de gamle partier ikke har fået skyklapperne af. Måske er de bange for at afgive deres magtmonopol. De gamle partier tror, at det, vi oplever i øjeblikket i dansk politik, er sådan en langstrakt gentagelse af jordskredsvalget fra 1973, men det er det slet ikke. Det er i virkeligheden meget værre, for der er kommet en række partier, der er seriøst funderet. Og både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er altså fuldt ud i stand til at gå i regering, siger han.

TV 2 dækker landsmødet i Liberal Alliance både her på tv2.dk og på TV 2 NEWS. Følg med hele lørdagen.