Politik

Venstre om deling af sexvideo: Klar til at kigge på hårdere straffe

Regeringspartiet Venstres medlem af retsudvalget Jakob Engel-Schmidt mener, at der er behov for at se på lovgivningen omkring seksuelle krænkelser på de sociale medier. Claus Bech / Scanpix Denmark

To bøder blev uddelt i en sag om krænkelser mod en 15-årig pige fra Nordsjælland. Nu vil regeringspartiet undersøge, om strafferammen skal udvides.

To bøder.

Det er straffen, der er faldet i det, som psykolog ved Red Barnet Kuno Sørensen kalder en af de værste sager om seksuelle krænkelser optaget på video i Danmark.

Videoen viser blandt andet, hvordan flere drenge dyrker sex med en 15-årig pige, mens de udsætter hende for en række ydmygende ting og er siden blevet delt flittigt på de sociale medier i hele landet. 

Men selvom sagen har store konsekvenser for pigen, og videoen er blevet delt blandt flere tusinde unge danskere, så betragter Nordsjællands Politi nu sagen som lukket.

- Vi kan ikke sige andet, end der har været en anmeldelse, som har medført to bøder i henhold til paragraf 235 om udbredelse af børnepornografik materiale. Det er det, efterforskningen har kunnet underbygge, siger politikommissær Kenneth Støvhase, der har været en del af efterforskningen i sagen hos Nordsjællands Politi.

Vil se på strafferamme

Den opsigtsvækkende sag har allerede fået Ellen Thrane Nørby (V), minister for børn, undervisning og ligestilling til at efterlyse mere oplysning til unge om konsekvenserne af at dele krænkende materiale på nettet, mens regeringens støtteparti Dansk Folkeparti lægger op til strengere straffe for gerningsmændene.

Og det er man i regeringspartiet Venstre langt hen ad vejen enig i.

- Ansvaret fordeler sig på flere niveauer, hvor både forældre skal være deres ansvar bevidst, og hvor man skal tage fat på skolerne og undervise unge i, hvordan man færdes på de sociale medier, siger Jakob Engel-Schmidt (V), der er medlem af Folketingets retsudvalg for Venstre. 

Han tilføjer:

- Jeg mener også, at vi skal undersøge det i et strafferetligt perspektiv, og jeg håber, at krænkede altid vil melde sådan noget til politiet, og at gerningsmændene får en straf, der både økonomisk og moralsk vil virke afskrækkende. Dansk Folkeparti mener, at der er behov for en højere strafferamme, og det vil vi gerne se på, siger Jakob Engel-Schmidt.

Sociale medier i udvikling

I sagen om den nu 16-årige pige fra Nordsjælland har politiet uddelt to bøder i en ukendt størrelsesorden, og i Venstre er man opmærksom på, at lovgivningen potentielt trænger til en opdatering.

- I den konkrete sag tror jeg, at hun har oplevet noget, der er så forfærdeligt, at man ikke kan finde en passende straf. Vi er dog åbne for at se på lovgivningen, da der er sket meget omkring de sociale medier i de seneste år, og jeg vil ikke afvise, at der skal ses på strafferammen for den slags krænkelser, siger Jakob Engel-Schmidt.

Skal sende et signal

Ifølge Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen (DF), har sagen om den nu 16-årige pige fra Nordsjælland vist, at unge slipper alt for billigt, når de slipper med en bøde. Hvor hårdt gerningsmændene i fremtiden bør straffes, ønsker han dog ikke at udtale sig om.

Det gør Jakob Engel-Schmidt heller ikke, men han betoner, at man bør finde en straf, der står mål med forbrydelsen.

- Det skal ikke være gratis at udskamme folk på den måde, og det skal have konsekvenser, der står mål med forbrydelsen, og der er ingen tvivl om, at dette er en alvorlig forbrydelse. Vi skal give disse mennesker en straf, der sender et signal om, at det ikke er gratis og samtidig bibringer en retfærdighedsfølelse hos ofret, siger Jakob Engel-Schmidt, der understreger, at man nu vil rådføre sig med de relevante eksperter på området, før man vil tage stilling til et eventuelt udspil på området.