Ny måling: Stærke venstrefløjspartier sikrer rødt flertal
Lille rødt flertal i ny Megafon-måling. Mere end hver femte vælger ville sætte krydset ved liste Ø, F eller Å, hvis der var valg i morgen.
Forandringspartierne. Venstrefløjen. Den progressive blok.
Det står ikke helt klart, hvad man egentlig skal kalde dem: Enhedslisten, Alternativet og SF. Men de tre partier, som den seneste tid i stigende grad har lanceret politiske udspil og koordineret deres udmeldinger, har medvind i meningsmålingerne.
Mere end hver femte vælger – 21,3 procent – ville sætte deres kryds ved et af de tre partier, hvis der var valg i morgen, viser en ny meningsmåling, foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken.
En markant fremgang i forhold til folketingsvalget i juni 2015, hvor de tre partier fik opbakning fra i alt 16,8 procent. En fremgang, som i høj grad er med til at sikre, at rød blok står til at kunne generobre regeringsmagten.
- Jeg synes, det er en spændende og vigtig udvikling, at vi ser det, jeg kalder for ’forandringspartierne’, gå markant frem og nu har opbakning fra mere end hver femte dansker, siger Pelle Dragsted, finansordfører for Enhedslisten – det største af de tre partier.
- Jeg tror, det er en reaktion på, at mange danskere mener, at der er brug for noget nyt. Og de ser ikke Mette Frederiksen (S-formand, red.) som den, der kan stå i spidsen for en forandring, fordi hun som regel lægger sig meget tæt op ad blå blok. Der er mange danskere, som virkelig sukker efter forandring; mere lighed i vores samfund, at få sat ordentligt gang i den grønne omstilling, at få eksperimenteret med nye former for borgerinddragelse.
Sammen mod besparelser
Enhedslisten, Alternativet og SF har den seneste tid haft fælles udmeldinger på en række områder. Tidligere på måneden var de tre partier enige om at kræve det såkaldte omprioriteringsbidrag, der tvinger kommunerne til at spare, helt skrottet.
De har fremsat et fælles beslutningsforslag, der skal gøre op med bidragssatsernes himmelflugt.
På det grønne område samarbejder de tre partier også.
Og i skrivende stund er repræsentanter fra alle tre partier rejst til Palæstina for at deltage i det såkaldte Right to Movement-arrangement for at sætte fokus på Palæstinas kamp for selvstændighed.
- Vi er tre selvstændige partier, og det skal vi selvfølgelig blive ved med at være. Alternativet definerer jo for eksempel ikke sig selv som et socialistisk parti. Men det er min opfattelse, at vi har en meget stor politisk fællesmængde i forhold til hvad vi synes er vigtigt, siger Pelle Dragsted og fortsætter:
- Vi ser i hele den vestlige verden, at de gamle partier er udfordrede af nye demokratiske sociale partier og organisationer. Og jeg ser det her som en del af den samme udvikling; et ønske om partier, der tør sige, at vi kan gøre tingene på en anden måde.
Alternativet vil ikke sættes i bås
Alternativets fred- og forsvarsordfører René Gade påpeger, at Alternativet ikke blot nøjes med at samarbejde med Enhedslisten og SF:
- Der er helt klart en samhørighed os tre partier imellem i forhold til kampen for en bæredygtig omstilling og i forhold til kampen for en ny politisk kultur og åbenhed. Samtidig synes jeg også, at det er væsentligt at sige, at netop det tværpolitiske er en vigtig del af den nye politiske kultur. Så sent som i dag har jeg stået i folketingssalen som skatteordfører og været fuldstændig enig med vores skatteminister om deleøkonomi. Vi søger kompromisset på begge sider af de gamle fløje, så jeg vil synes det ville være ærgerligt at sætte os i bås, siger René Gade.
Lille rødt flertal
Den nye Megafon-måling viser samtidig, at Venstre går frem i forhold til den seneste måling, men stadig ligger markant under sidste års valgresultat. Også Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti ligger under valgresultatet. Samlet set står rød blok til 51,6 procent af stemmerne, mens blå blok får 48,4 procent.