Politik

DF kræver højere straffe for delinger af sexvideo

Personer, som deler pornografiske videoer og billeder af unge under 18 år, skal straffes hårdere, siger DF-ordfører efter ny sag.

En bøde er ikke en hård nok straf i sager hvor krænkende videoer og billeder af unge piger bliver delt på nettet.

Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti efter endnu en sag om en krænkende sexvideo, der er blevet delt blandt danske unge. Videoen, der viser flere drenge dyrke sex med en 15-årig pige, har floreret blandt et stort antal folkeskole- og gymnasieelever i Nordsjælland, og har ført til at politiet har tildelt to bøder.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at den omtalte sag kun har resulteret i at man har givet bøder. Det synes jeg simpelthen er alt for lidt. Det rejser en diskussion i forhold til om vi ikke skal til at straffe noget hårdere, når man på den her grove måde krænker unge mennesker og får spredt det materiale ud på internettet, hvor det aldrig forsvinder igen, siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Kofod Poulsen.

Hvor hårdt skal sådan noget her straffes? Det er jo unge mennesker, vi har med at gøre.

- Når man taler den her grove form for forbrydelser, så er en bøde altså ikke en særlig streng straf. Og der har vi brug for, at vi meget klart sender et signal til de unge og til samfundet om, at den her opførsel vil vi simpelthen ikke acceptere. Det duer ikke i det danske samfund. Og her vil jeg bare sige, at en bødestraf ikke er særlig hårdt, så der er vist rigeligt med plads til at man kan sætte straffene op, siger Peter Kofod Poulsen og forklarer, at han på baggrund af sagen har sendt spørgsmål til justitsminister Søren Pind om sagen.

Ofte hører man fra juridiske eksperter, at hårdere straffe ikke er løsningen. Hvad siger du til det argument?

- Vi er nødt til at stå på to ben i en sag som den her. Dels skal vi selvfølgelig have styr på forebyggelsen – men forebyggelse er ikke nok. Vi skal også have styr på strafferammen – selvom straf selvfølgelig heller ikke kan virke uden forebyggelse, siger Peter Kofod Poulsen.

Et af de værste eksempler, set i Danmark

Den nu 16-årige pige på videoen fra Nordsjælland står torsdag frem og fortæller sin historie til avisen Information. Hun fortæller, hvordan forløbet har ført til, at hun går til psykolog og i mange måneder ikke har været i skole.

Tidligere sexsager med unge

Gammel Hellerup: I 2003 havde to piger glemt en cd med nøgenbilleder af dem selv. To drenge fandt cden og uploadede billederne på nettet. Drengene blev politianmeldt og pigerne fik tilkendt erstatning. 

Silkeborg: I 2007 endte elever under en bordkapringskonkurrence med at smide tøjet for at vinde konkurrencen - sceancen blev filmet af eleverne og lagt på Youtube.

Viborg-mappen: I 2011 blev en fil med hundredevis af intime billeder af piger fra lokalområdet solgt på USB-penne til 50 kr. stykket.

Gammel Hellerup: Til en morgensamling i 2012 blev en sexvideo med en elev vist under morgensamling.

- Hvis jeg ikke havde fået så meget hjælp, så havde jeg begået selvmord. Jeg tror ikke, der er nogen, der kan klare presset. Man ved ikke, hvad det er, før man har oplevet det, siger hun.

Sagen er ifølge Red Barnets psykolog Kuno Sørensen en af de værste seksuelle krænkelser optaget på kamera, man har set i Danmark.

Ellen Trane Nørby (V), minister for børn, undervisning og ligestilling, påpeger, at det er vigtigt i højere grad at gøre de unge opmærksomme på konsekvenserne af at dele det krænkende materiale. 

- De sager, vi har set den seneste tid, viser jo, at der er behov for i endnu højere grad at gøre de unge opmærksomme på, at den form for usympatiske og krænkende adfærd ikke er acceptabel. Men også at sørge for at de ved, hvad konsekvenserne er, når man deler billeder på nettet, siger ministeren og fortsætter:

- Og der må vi bare sige, at der åbenbart er rigtig mange unge, som ikke ved, hvor store både personlige konsekvenser det kan have for de ofre, der bliver udsat for det. Men også at der er et strafferetsligt ansvar, og at man sådan set både kan komme i fængsel og få store bøder for nogle af de delinger, vi har set.