Politik

I dag siger Thorning farvel: Det er vemodigt

- Politikerne er altså ikke så dårlige, som de nogle gange bliver gjort til i de danske medier, siger den tidligere statsminister.

Tirsdag eftermiddag siger Helle Thorning-Schmidt endegyldigt farvel til dansk politik. Den tidligere statsminister har inviteret til afskedsreception på Christiansborg, hvor både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og nuværende S-formand Mette Frederiksen vil holde tale.

- Jeg er nok lidt vemodig i dag, hvor jeg sådan rigtigt skal sige farvel til kolleger og samarbejdspartnere og medarbejdere, som jeg har arbejdet tæt tæt sammen med i rigtig mange år, fortæller Thorning i et interview med Go’ Morgen Danmark.

- Det har været så fantastisk spændende at få lov til at skabe resultater for Danmark. Men også at være sammen med nogle mennesker, som har været helt fantastiske.

Thorning har været folkevalgt politiker i 17 år – først som medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne, og siden 2005 som medlem Folketinget. Fra oktober 2011 til juni 2015 var hun Danmarks første kvindelige statsminister.

- Der er ingen tvivl om, at man er en bedre statsminister og partileder den dag man slutter, end den dag, man starter. Man lærer forhåbentlig noget hver eneste dag, og det er dumt ikke at tage det med, siger hun.

De bedste og mest samvittighedsfulde politikere

Hun husker tiden som statsminister for både det gode og mindre gode:

- Jeg har da været ked af det, særligt når det er gået ud over min familie – mine børn. Men jeg har det også sådan, at politik er hårdt. Og hvis man tror, det er en søndagsudflugt, så skal man ikke gå ind i politik. Og derfor er det bedste råd, man kan give sig selv: Stå op næste morgen og sæt den ene fod foran den anden. Og så skal man huske på, at der også er meget godt hver eneste dag. Der er resultater. Og gode grin med kolleger.

Thornings regeringstid var blandt andet præget af løftebrudskritik, og danskernes tillid til politikerne befinder sig i øjeblikket på et historisk lavt niveau. Men det er ikke fortjent, mener Thorning.

- Mit enkle budskab i dag er at politikerne altså ikke er så dårlige, som de nogle gange bliver gjort til i de danske medier. De er faktisk meget gode, nogle af verdens bedste og mest samvittighedsfulde politikere. Og det kommer jeg til at savne. Men når alt er sagt, så er det resultaterne, som jeg har været med til at skabe for Danmark, som jeg er mest stolt af.

Tidslinje: Helle Thorning-Schmidt

 1. 1999

  1. Europaparlamentet

   Valgt til Europaparlamentet, da hun via et stort antal personlige stemmer fik det tredje, yderste socialdemokratiske mandat. Det var i Europaparlamentet (1999 – 2004) hun fik øgenavnet ”Gucci-Helle” på grund af sin eksklusive smag i håndtasker.

 2. 2005

  1. Folketinget

   8. februar 2005 blev Helle Thorning-Schmidt valgt til Folketinget, som Socialdemokraterne tabte til Anders Fogh Rasmussens Venstre. Efter nederlaget valgte Socialdemokraternes formand Mogens Lykketoft at trække sig tilbage. Blot få dage efter at være valgt til Folketinget meddelte Helle Thorning-Schmidt, at hun var kandidat til posten som partiets formand.

  2. Formand for S

   12. april 2005 blev Helle Thorning-Schmidt valgt til den første kvindelige formand for Socialdemokraterne. Det skete efter en urafstemning i partiet, hvor Helle Thorning-Schmidt slog sin modkandidat Frank Jensen (den nuværende overborgmester i København) med 53 procent af stemmerne mod 47.

 3. 2007

  1. Folketingsvalg

   Helle Thorning-Schmidt taber det første folketingsvalg for S-formand. Anders Fogh Rasmussen fortsætter som formand

 4. 2010

  1. Skattesag

   Juni 2010 skrev BT de første artikler om Helle Thorning-Schmidts såkaldte ”skattesag”. Kernen i sagen var at Helle Thorning-Schmidts mand Stephen Kinnock, der er britisk statsborger, ikke betalte skat i Danmark. Skattesagen kom senere til at handle om, hvorvidt parret havde misbrugt skattefradragsreglerne. Historien førte senere til nedsættelsen af en undersøgelseskommission, der skulle se på Skattemyndighedernes rolle i sagen og om der uretmæssigt var udleveret personlige oplysninger om parrets skatteforhold til pressen.

 5. 2011

  1. Magtskifte

   2011 Folketingsvalget den 15. september resulterer i et snævert flertal til rød blok og til Helle Thorning-Schmidt som statsminister. Hun får 33.000 personlige stemmer (hvilket er fjerde flest efter Lars Løkke Rasmussen, Johanne Schmidt-Nielsen og Pia Kjærsgaard).

  2. Det Sorte Tårn

   Forhandlinger i ”Det Sorte Tårn” på Amager fører til en aftale om en S-R-SF-regering med Helle Thorning-Schmidt som statsminister.

  3. Statsminister

   3. oktober 2011 bliver Helle Thorning-Schmidt udnævnt til Danmarks første kvindelige statsminister

 6. 2014

  1. SF siger farvel

   Februar 2014 forlader SF regeringen efter intern ballade. Regeringen fortsætter som en S-R regering. Forud er gået fem andre ministerrokader.

 7. 2015

  1. Blåt flertal

   Folketingsvalg betyder en ny Venstre-regering i Danmark med Lars Løkke Rasmussen i spidsen. Allerede i løbet af valgnatten meddeler Helle Thorning-Schmidt, at hun trækker sig som formand for Socialdemokraterne.

  2. Ny formand

   En ekstraordinær partikongres vælger Mette Frederiksen til ny formand for Socialdemokraterne

  3. Flygtningehøjkommissær

   Helle Thorning-Schmidt er blandt kandidaterne til et topjob som FN’s næste flygtningehøjkommissær. Men posten går i stedet til en italiensk kandidat.

 8. 2016

  1. Nyt job

   Den nu 49-årige eks-statsminister får nyt job som topchef for den internationale organisation ”Save the Children”.