Politik

Lautrup: Anker Jørgensen var den sidste arbejder på posten

TV 2's politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen mindes Anker Jørgensen.

Den sidste arbejder på statsministerposten.

Sådan beskriver TV 2's politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen, Anker Jørgensen. Landets tidligere socialdemokratiske statsminister, der søndag sov ind i en alder af 93 år.

- Anker Jørgensen var en epoke, da han var statsminister. Man kan sige, han var den sidste arbejder på statsministerposten. Det var dengang, Socialdemokratiet stadig var en bevægelse. Det var ikke kun partiet på Christiansborg. Man havde tætte, også formelle, forbindelser med fagbevægelsen, LO, siger Peter Lautrup-Larsen.

Der er flere ting, som markerer Anker Jørgensens politiske karriere. Heriblandt en del velfærdsforbedringer, som hans regering førte igennem, men samtidig også besparelser, som han ikke ville gennemføre:

- Det var i hans statsministerperiode, at nogle af de store egentlige velfærdsforbedringer, for eksempel efterlønnen, blev indført med Svend Auken som arbejdsminister.

- Måske var det også hensynet til fagbevægelsen, der gjorde, at han var nødt til uden folketingsvalg at overlade statsministerposten til den konservative Poul Schlüter. Han turde ikke lave de besparelser og indgreb, som måske var nødvendige, af hensyn til dansk økonomi dengang, siger Peter Lautrup-Larsen.

Overraskende post

'Den sidste arbejder' var også et overraskende valg, da han blev statsminister. Det var ikke forventet, at Anker Jørgensen skulle lede landet:

- Det var meget overraskende for mange, også i de socialdemokratiske kredse, at det blev Anker Jørgensen, der blev afløseren, men det var altså for at få hele arbejderbevægelsen til at bakke op om et projekt, husker Peter Lautrup-Larsen.

Anker Jørgensen afløste Jens Otto Krag.