Politik

Borgerlig undren over portræt af Helle Thorning: Hvorfor står du mellem de to?

På Facebook undrer justitsminister Søren Pind (V) og to andre borgerlige politikere sig over Helle Thornings placering i nyt maleri.

- Vores tidligere statsminister har angiveligt valgt at lade sig male med Scavenius og Buhl... Jeg synes maleriet er upåklageligt - men ud fra en historisk kontekst begriber jeg det ikke. Simpelthen.

Sådan skriver justitsminister Søren Pind (V) i en Facebook-opdatering om et nyt portræt af tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), malet af den britiske maler Jonathan Yeo.

Maleriet blev offentliggjort i går, og maleriet forestiller Helle Thorning-Schmidt, der står mellem portrætter af to tidligere statsministre - den radikale Erik Scavenius, der var statsminister fra november 1942 til august 1943, og den socialdemokratiske Vilhelm Buhl, der var statsminister fra maj til november i befrielsesåret 1945.

Det er ikke lykkedes TV 2 at få uddybet Facebook-opdateringen fra Søren Pind. Men også to andre borgerlige politikere har undret sig over Helle Thorning-Schmidts placering på portrættet, Ole Birk Olesen, folketingsmedlem for Liberal Alliance, og Nikolaj Bøgh, konservativt byrådsmedlem på Frederiksberg.

- Helle Thorning-Schmidt er blevet malet mellem samarbejdspolitikkens to statsministre, Erik Scavenius og Vilhelm Buhl. Bedste bud er, at hun nok ikke vil sige noget med det, men at hverken den britiske portrætmaler eller Thorning selv rigtigt vidste, hvem de to mænd var, og hvad de stod for, skriver Ole Birk Olesen.

Overfor TV 2 afviser Ole Birk Olesen at uddybe Facebook-opdateringen, som han står ved.

- Den har jeg skrevet. Og det er det, skriver han i en sms.

Også den konservative Nikolaj Bøgh undrer sig, og ligesom Ole Birk Olesen antyder han, at Helle Thorning ikke har været opmærksom på det problematiske i at stille sig mellem netop de to statsministre, da portrættet skulle males.

- Helle Thorning malet mellem to af danmarkshistoriens mest kontroversielle statsministre, Scavenius og Buhl. Hvad er meningen? Vil hun sige noget med det? Eller er forklaringen snarere, at hverken hun eller den engelske portrætmaler aner det allermindste om dansk politisk historie? Jeg hælder nok desværre mest til det sidste.

Han vil gerne uddybe sin opdatering - det er de to statsministres tvivlsomme roller som talsmænd for samarbejdspolitik med tyskerne under 2. verdenskrig, der er anstødsstenen.

- Det er jo to kontroversielle statsministre, specielt Scavenius, men også Buhl, der opfordrede til stikkeri. Jeg undrer mig bare, siger Nikolaj Bøgh til TV 2.

Sent søndag formiddag var det endnu ikke lykkedes TV 2 at få en kommentar fra Helle Thorning-Schmidt.