Politik

Anker Jørgensen er død - 93 år gammel

Den tidligere statsminister og formand for Socialdemkratiet Anker Jørgensen er død.

Den tidligere statsminister og formand for Socialdemokratiet Anker Jørgensen er død.

Han blev 93 år gammel og er sovet stille ind med sine nærmeste omkring sig.

Det oplyser Socialdemokraterne i en pressemeddelelse: 

- Så godt som alle i Danmark har et billede af, hvem Anker Jørgensen var. Fra de ældre generationer til de helt unge. Hvad enten man husker ham fra tiden som førstemand i fagbevægelsen. Siden som folketingspolitiker – og senere som statsminister. Eller man mindes ham som statsministeren alle danskere var på fornavn med. Som symbolet på det Danmark, vi alle har stærke følelser for. Og som vi holder af, skriver Mette Frederiksen i et mindeord til den tidligere partiformand. 

Hun kalder sin tidligere partifælle for et solidarisk menneske med et stærkt politisk engagement, men også et varmt og kærligt menneske.

Kan ikke undervurderes

Anker Jørgensen var en af de mest markante skikkelser i dansk politik, hvor hans baggrund som ufaglært lagerarbejder og efterfølgende engagement i arbejderbevægelsen gjorde ham til en meget folkelig politiker.

Den tidligere statsminister var formand for Socialdemokraterne fra 1972 til 1987 og statsminister i to perioder fra henholdsvis 1972 til 1973 og fra 1975 til 1982

- Ankers indsats for den demokratiske og socialdemokratiske arbejderbevægelse kan ikke undervurderes. Hans resultater. Hans måde at være på. Hans menneskesyn, skriver Mette Frederiksen.

- Nu er han her ikke mere. Men vi vil mindes ham for alt det, han berigede Socialdemokratiet og Danmark med. Det vil vi bringe med videre. Og vi er ham dybt taknemmelige, skriver partiformanden.

Anker Jørgensen forventes at blive bisat den 2. april.