Politik

Ny topartsaftale: Flygtninge mister retten til helbredstjek

Regeringen og kommunerne har med den nye topartsaftale afskaffet det obligatoriske lægetjek af flygtninge. Det møder stærk kritik fra flere sider.

I fremtiden mister tusindvis af flygtninge, som får opholdstilladelse i Danmark, retten et obligatorisk lægetjek.

Det fremgår af den nye topartsaftale, som Kommunernes Landsforening, KL, har indgået med regeringen.

I stedet bliver det op til kommunerne selv at afgøre, hvem der skal tilbydes en helbredsundersøgelse, og det møder skarp kritik fra flere parter.

Skaber dårlig integration

Blandt andet har afdelingslægen for Infektionsmedicinsk afdeling ved Aarhus Universitetshospital sendt TV 2 en mail, hvori han udtrykker sin bekymring for det nye, politiske tiltag.

- Jeg frygter, at vi nu ryger tilbage til en situation, hvor vi om en årrække sidder med en stor gruppe syge og dårligt integrerede flygtninge, (...) de er havarerede i et sundhedsvæsen, de ikke kan begå sig i. Hvordan skal det kunne lade sig gøre at integrere syge flygtninge, spørger Christian Wejse i sin mail.

Han uddyber, at han ser mange syge flygtninge allerede i dag, og derfor er det yderst problematisk, at det nu er kommunerne selv, der skal afgøre, hvorvidt flygtningene skal tjekkes af en læge.

- Socialrådgiveren eller sagsbehandleren skal så sidde og beslutte, om flygtningen ser syg nok ud til at få foretaget en blodprøve. Men jeg kan jo ikke se på dig, om du har HIV, det skal der en blodprøve til at vise, siger Christian Wejse til TV 2.

Sundhedsborgmester er skuffet

I Københavns Kommune er sundshedsborgmester Ninna Thomsen (SF) skuffet over KL's beslutning.

- Det er en rigtig dårlig investering. Det kan godt være, det ikke ligner, man er syg, men hvis det er, man har sygdomme, kan det betyde, man ikke kan komme i gang med en uddannelse og ikke komme ud på arbejdsmarkedet, og så bliver man netop en belastning for samfundet på lang sigt, siger Ninna Thomsen.

Hun opfordrer derfor sin egen kommune til at fortsætte med helbredsundersøgelserne.

Inger Støjberg afviser kritik

Integrationsminister Inger Støjberg (V) afviser kritikken fra Christian Wejse og den københavnske sundhedsborgmester.

- Når man har fragtet sig selv hertil og både har haft kræfterne og pengene til det, så har man også kræfter til selv at gå over til lægen, siger hun til TV 2.

Hun uddyber:

- Det giver ikke mening, at vi skal tjekke alle, der kommer hertil, fra A til Z. Hvis en 28-årig frisk mand fra Eritrea hertil, så er det første vi skal i gang med ikke at helbredstjekke ham.