Moskeerne bag sløret

Støjberg grillet om moské-kommentarer: Hvad vil du egentlig gøre?

'Moskéerne bag sløret' fyldte en del i onsdagens spørgsmål til ministrene i Folketinget.

- Jeg har allermest lyst til at jævne Grimhøjmoskéen med jorden.

Sådan lød den umisforståelige melding fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, efter at hun havde set TV 2-dokumentarserien ’Moskéerne bag sløret’, som stillede skarpt på, hvad der egentlig foregår i nogle af Danmarks mange moskéer.

Og det blev ministeren i dag holdt op på under spørgetiden til ministrene i folketingssalen. Her havde Dansk Folkeparti stillet hele fem spørgsmål til ministeren i anledning af udtalelserne. Og hvordan vil Inger Støjberg egentlig sikre, at Grimhøjmoskéen nu også bliver lukket, ville partiets indfødsretsordfører Christian Langballe vide.

- Jeg holder fuldstændig fast i mine udtalelser - jeg ser allerhelst Grimhøjmoskeen jævnet med jorden. Men der skal mere til. Der er ikke hurtige løsninger på det her problem. Men der kommer opfølgninger og konsekvenser. Det hjælper ikke noget, hvis holdningerne stadig trives, svarede Inger Støjberg.

Men det kaldte Langballe for en omgang ’snik-snak’. Sådan så ministeren ikke på det.

- Hvis vi lukkede Venstre i dag, så ville jeg jo stadig være liberal helt ind i hjertet. Det nytter altså ikke at lukke en moské, hvis tankerne bag den stadig lever videre, lød det fra Støjberg.

Ikke let at fratage statsborgerskab

Christian Langballe ville også gerne vide, hvordan Inger Støjberg vil sikre, at imam Abu Bilal ikke kan blive i landet. Kunne man ikke fratage ham statsborgerskabet, ville DF-ordføreren vide. Men det er lettere sagt end gjort.

- Det er ikke så let at fradømme statsborgerskab. Men når det er sagt, så synes jeg, man skal kigge på alle de forslag, der måtte komme, og jeg håber, DF vil kommen med en lang række forslag, når vi mødes i Statsministeriet, svarede Støjberg.

Ministeren holdt fast: Ønsker man en anden samfundsorden, kan man finde et andet land at opholde sig i.

Afviser ingen forslag

Men betyder det så, at ekstremister fremover ikke skal have statsborgerskab, spurgte Christian Langballe.

- Den diskussion har vi faktisk haft. Jeg vil bare sige, at jeg ikke afviser nogen forslag, lød det fra ministeren, der dog pointerede, at Danmark har visse forpligtelser i forhold til internationale konventioner.

- Som statsministeren også understregede i går, så bliver vi nødt til at sætte ind over en bred kam. Vi kan ikke leve med, at vi har lukkede miljøer der modarbejder det danske samfund. Vi er godt i gang med indsatsen overfor de kvinder og børn, der kommer i klemme og med indsatsen mod radikaliserede miljøer. Men jeg tror, vi kan komme meget længere, sagde udlændinge- og integrationsministeren, der gentagne gange tog afstand fra det, vi ser i dokumentarprogrammerne.

- Det, vi har set i TV 2s optagelser er på alle måder uacceptabelt. Imamer, der underviser i stening af kvinder, og vejleder kvinder til at blive ved deres voldelige ægtemænd og opfordrer til vold mod børn. De er et udtryk for et absurd tankesæt, der slet ikke hører hjemme i Danmark.

Hjælp og krav til unge

Men hvad vil ministeren egentlig gøre, ville Peter Skaarup (DF) vide.

- Det handler om at stille nogle meget tydelige krav om at være på arbejdsmarkedet.

- Vi skal tage fat om børnene og de unge. Fortælle dem om deres rettigheder. De skal vide, hvor de kan få hjælp, hvis de er i en voldelig familie. Men de skal også vide, hvad vi forventer af dem som gode samfundsborgere i Danmark.

Vi skal handle i fællesskab

Heller ikke det svar lod Dansk Folkeparti sig stille helt tilfreds med. Folkestyret hviler på folkets tillid til at vi gør noget, argumenterede Christian Langballe.

- Ja, vi skal handle, men det skal vi gøre i fællesskab, forsøgte Støjberg.

- Det provokerer mig stadig, at ministeren tager så let på det. Kan et samfund leve med at acceptere, at hvis man lukker et sted, så fortsætter foreningen et andet sted, spurgte Peter Skaarup.

- Jeg synes man må stille det modspørgsmål: Hvordan vil Skaarup helst sikre, at holdningerne ikke fortsat trives. Jeg mener rent faktisk, vi skal et spadestik dybere, lød det fra Inger Støjberg.