Politik

Skipper: - Man kan ikke dæmme op for ekstremistiske holdninger ved at forbyde dem

Der kommer intet godt ud af at 'udfordre Grundloven' som S og V lægger op til.

Under dagens spørgetime med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) stod det klart, at både han og oppositionsleder Mette Frederiksen (S) er parate til at gå meget langt for at løse de problemer, som blev afdækket i dokumentarserien 'Moskeerne bag sløret'.

Men der bør være en grænse, og det er kritisabelt, hvis man som politiker bevidst går så tæt på Grundloven som overhovedet muligt. Det mener retsordførerne for Enhedslisten og Alternativet, Pernille Skipper og Josephine Fock.

- Ytringsfriheden, religionsfriheden, Grundloven. De fungerer godt. Også når nogen siger noget, vi ikke er enige i. Det er bare så vigtigt, at vi værner om loven. Jeg har jo også set de udsendelser på TV 2, og hvis nogen siger noget, der bryder loven, så skal de selvfølgelig straffes. Men vi løser ikke problemet ved at bryde begrænse vores friheder, siger Josephine Fock (AL).

Frihedretteighederne

Og hun bakkes op af kollegaen fra Enhedslisten.

- Man kan ikke dæmme op for ekstremistiske holdninger ved at forbyde dem. Sådan fungerer det bare ikke. Jeg har mange steder, hvor jeg synes, Grundloven kan forbedres, men alle medlemmer af Folketinget har skrevet under på at følge Grundloven. Og i øvrigt er frihedsrettighederne bestemt ikke noget, vi gerne vil ændre på, siger Pernille Skipper.

Begge mener, at der er kritisabelt, at man som politiker går så tæt på stregen som muligt.

Nazi-radio var lovlig

Det er ikke første gang, vi hører ytringer her i landet, som strider imod, hvad flertallet mener. Og det er endnu et eksempel på, at vi skal værne om ytringsfriheden, mener Pernille Skipper.

- Vi så det jo ved Radio Oasen, der i årevis plaprede ud med nynazistisk vrøvl ud. Lovligt og frit. Det var jo ikke en god idé, men vi vidste godt, at vi ikke løste noget ved at forbyde dem at sende. Så ville problemet bare flytte sig, siger Pernille Skipper.

Hun mener derfor heller ikke, at de holdninger, man har kunnet se i ' Moskeerne bag sløret', forsvinder, fordi vi forbyder dem.

Lovforslag kan blive underkendt

Dansk Folkeparti har foreslået at lukke den omstridte Grimhøjmoské i Aarhus. På den baggrund kom det ved i dagens spørgetime på tale at stemme for lovforslag, der kunne blive underkendt ved domstolene. I den forbindelse sagde Mette Frederiksen:

- Jeg ser gerne Grimhøj-moskéen lukket. Men jeg har også en ret stor respekt for tredelingen af magten. Normalt er det sådan, at anklagemyndigheden skal løfte bevisbyrden og ikke Folketinget.

Josephine Fock er ikke enig i, at lukningen vil føre noget godt med sig. Og så kan det i øvrigt heller ikke lade sig gøre inden for lovens rammer.

- Det er jo allerede blevet undersøgt. Og det var ikke lovligt at lukke Grimhøjmoskéen. Det er jo ikke murstenene, der betyder noget, men hvad der bliver sagt. I stedet skal vi give dem andre fællesskaber, så de har andre steder at søge råd og vejledning, siger Josephine Fock. Og også her er Pernille Skipper enig.

- Ud over, at det er Grundlovsstridigt, så fraråder Østjyllands Politi det - netop fordi, det ikke løser problemerne, siger Pernille Skipper.