Løkke klar til at gå til kanten af grundloven

Statsministeren og oppositionslederen vil gå til grænsen af retsstaten for at bekæmpe radikaliserede kræfter.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erklærer sig parat til at gå til kanten af, hvad grundloven tillader, i kampen mod antidemokratiske kræfter. Det samme er S-formand Mette Frederiksen, står det klart efter tirsdagens spørgetime i Folketinget.

Her inviterede Løkke de øvrige partiledere til forhandlinger om bekæmpelse af radikale miljøer efter påsken.

- Jeg ønsker at gå ind i det her arbejde på en måde, hvor vi ikke giver op for det første og bedste grænseargument, som grundloven sætter, siger Løkke.

- Jeg vil ikke lægge mig ned for det første og bedste fuldmægtige notat, hvor der står, at her er der en grundlovsudfordring.

S klar til åben diskussion

Under spørgetimen pointerede Løkke, at Danmark er en retsstat, der er bundet af de internationale konventioner - og at det er med udgangspunkt i det faktum, at regeringen inviterer til at "udfordre grænserne".

Mette Frederiksen melder sig klar til en "åben og fordomsfri diskussion" i forhold til, hvad et flertal kan blive enige om inden for grundlovens grænser.

- Vi har på mange måder en stærk grundlov, men jeg kan også se, at den er udfordret, når man bruger vores frihedsrettigheder til at arbejde imod Danmark, vores åbne demokratiske samfund og minoritetsgrupper, siger S-formanden efter spørgetimen.

Vil gerne lukke Grimhøj-moskéen

Dansk Folkepartis forslag om at lukke den omstridte Grimhøj-moské i Aarhus er tirsdag til debat i folketingssalen. Adspurgt om Mette Frederiksen er villig til at stemme for lukningen og risikere at blive underkendt ved en domstol, lyder hendes svar:

- Jeg ser gerne Grimhøj-moskéen lukket. Men jeg har også en ret stor respekt for tredelingen af magten. Normalt er det sådan, at anklagemyndigheden skal løfte bevisbyrden og ikke Folketinget.

- Og der skal ret meget til at overbevise mig om, at man skal ændre på den måde at arbejde på.

Samtlige andre partiledere har også kvitteret for invitationen til forhandlinger.