Analyse: Derfor er DF under beskydning i kontanthjælpssag

Mette Frederiksens hovedmodstander er Kristian Thulesen Dahl, forklarer TV 2s politiske analytiker efter debat om kontanthjælpsloftet.

Det omstridte kontanthjælpsloft - som ifølge organisationer blandt andet vil betyde flere fattige familier og flere hjemløse - er forhandlet på plads mellem alle de blå partier.

Alligevel er det hovedsageligt Dansk Folkeparti, der er mål for den hårde kritik fra Socialdemokraterne i dagene op til, at kontanthjælpsloftet på torsdag bliver endeligt vedtaget i Folketinget.

- Jeg kan ikke sige det anderledes, end at Dansk Folkeparti svigter det, man gik til valg på, og rammer her nogle af de mest udsatte i vores samfund, lyder det mandag fra Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen.

Og der er en god grund til, at S-formanden har udset sig netop DF, forklarer TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen:

- Det er fordi, at Dansk Folkeparti gerne vil slå sig op på at være blå bloks sociale samvittighed. Så er det klart, at hvis man kan tage partiet i noget, man kan kalde løftebrud, så slår Mette Frederiksen naturligvis på det i kampen om at være de socialt svagestes forsvarer, forklarer han.

Loft over kontanthjælpen

Regeringen blev - sammen med de øvrige partier i blå blok - i slutningen af 2015 enige om en model for det ”moderne kontanthjælpsloft”, som var et af de centrale budskaber fra Venstre under valgkampen i sommeren 2015. Formået med kontanthjælpsloftet er, at det bedre skal kunne betale sig at tage et arbejde, og derfor indføres et loft over, hvor meget en kontanthjælpsmodtager kan modtage i offentlig hjælp. Eksempelvis vil loftet for et gift par med to eller flere børn være på 14.575 kroner om måneden pr. voksen i 2016.

Derudover indføres der en såkaldt 225-timers regel, som betyder, at kontanthjælpsmodtagere skal kunne dokumentere, at de har haft mindst 225 timer i ”ordinær, ustøttet beskæftigelse” i løbet af det seneste år for at bevare retten til fuld hjælp.

Mandag er beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) og social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) kaldt i samråd for at svare på den barske kritik fra en række organisationer, der advarer om at loftet kan få voldsomme konsekvenser.

Socialdemokraterne har - også på sociale medier - langet voldsomt ud efter Dansk Folkeparti, som de mener med aftalen løber fra deres løfter under valgkampen:

Her er beviset. DEL GERNE Selv beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen bekræfter nu i dette svar til vores...

Posted by Socialdemokratiet on Monday, March 14, 2016

- Det kan godt være, at Lars Løkke Rasmussen er Mette Frederiksens hovedfjende, men hovedmodstanderen, når vi taler vælgere, er altså Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti, forklarer Peter Lautrup-Larsen.

Dansk Folkeparti forsvarer sig med, at de inden valget blot lovede ikke at skære i selve kontanthjælpssatserne – hvilket heller ikke sker med vedtagelsen af kontanthjælpsloftet. Men alligevel gør kritikken ondt, vurderer Peter Lautrup-Larsen:

- Selvfølgelig er det et problem for et parti, der siger, at de er de svages forsvarer, at de her lægger stemmer til en politik, der sparer en halv milliard på de svage.