Politik

Opsang fra minister: Unge skal vælge uddannelse med hjernen

- Ingen kan være tjent med at bruge tid og ressourcer på at uddanne sig til arbejdsløshed, siger Ulla Tørnæs.

Unge, der søger ind på en uddannelse, skal i højere grad tænke over, hvor store chancerne er for at få et relevant job bagefter.

Det mener den nye uddannelses- og forskningsminister, Ulla Tørnæs (V), skriver Berlingske.

Meldingen kommer, i forbindelse med at der på tirsdag er frist for at søge om optag på kvote 2.

- Man skal tænke sig rigtig godt om, når man skal vælge, lyder det fra ministeren.

- Vi skal alle blive bedre til at uddanne de studerende til job. Det bliver vi nødt til at indtænke på en helt anden måde, end vi hidtil har haft tradition for. Ingen kan være tjent med at bruge tid og ressourcer på at uddanne sig til arbejdsløshed, siger hun til avisen.

Lægger opdaterede tal frem

Uddannelses- og Forskningsministeriet lægger lørdag en række nye og opdaterede tal for blandt andet beskæftigelses- og lønforhold for nyuddannede kandidater frem.

Af tallene fremgår det, at der blandt nyuddannede politibetjente, kiropraktorer, læger, bioanalytikere og diplomingeniører inden for trafik og transport så godt som ingen ledighed er.

Omvendt er ledigheden meget høj blandt nyuddannede kandidater i blandt andet anvendt filosofi, miljøbiologi, nærorientalsk arkæologi og afspændingspædagogik.

Det fremgår også, at ledigheden efter ti år stadig er høj blandt kandidater inden for uddannelser som egyptologi, assyriologi og nærorientalsk arkæologi. For alle tre uddannelser er den ni procent.

Studerende: Ikke noget nyt i udmeldingen

Af ministeriets oversigt fremgår det også, hvad de bedst og dårligst lønnede nyuddannede tjener.

En nyslået kandidat inden for forsikringsmatematik står i dag til en månedsløn uden pension på 47.000 kroner i gennemsnit, mens en nyuddannet med en professionsbachelor i Global Nutrition and Health må nøjes med blot 14.000 kroner i snit i månedsløn.

Ifølge formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, er det "ikke nyt, at skiftende ministre siger, at de studerende skal se på lønstatistikker og arbejdsløshed, når de vælger uddannelse".