Politik

Samuelsen ville i regering under blå kriseforhandlinger

- Hvis vi var fire partier, som alle havde ansvar, så er det jo utænkeligt med en ministerstorm, siger LA-lederen.

Lav en ny regering med alle fire borgerlige partier i stedet for en smal Venstre-regering.

Sådan lød opfordringen fra Liberal Alliances formand Anders Samuelsen under de tilspidsede forhandlinger med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om De Konservatives mistillid til den daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Det erfarer TV 2 fra en række kilder tæt på processen.

Når det var min kongstanke dengang, så er det vel ikke så underligt, at jeg stadig mener det

Anders Samuelsen (LA)

Samuelsens forslag gik ud på at sammensætte en regering bestående af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, som ville være langt mere stabil og forhindre situationer, som regeringskrisen, der endte med at føre til at Eva Kjer Hansens forlod sin ministerpost.

Kongstanke i sommerens regeringsforhandlinger

LA-lederens forslag blev dog ifølge TV 2’s oplysninger hurtigt hældt ned af brættet af statsministeren og de øvrige blå partier.

Anders Samuelsen ønsker ikke at diskutere detaljer fra et lukket møde, men bekræfter, at han bragte forslaget om en fire-parti regering på i spil.  

- Jeg kommenterer ikke, hvad der er foregået for lukkede døre. For os er det kapitel lukket. Men alle ved jo, at jeg foreslog det under regeringsforhandlingerne i sommer. Og når det var min kongstanke dengang, så er det vel ikke så underligt, at jeg stadig mener det, siger Anders Samuelsen.

Han er overbevist om, at en fire-parti regering vil være mere manøvredygtig og holdbar end Løkkes smalle Venstre-regering.  

- Hvis vi var fire partier, som alle havde ansvar, så er det jo utænkeligt med en ministerstorm, som vi så, fordi ingen ville have den slags profileringsbehov. Så ville alle have ansvar, siger han.

Da Lars Løkke Rasmussen i sommer skulle danne regering, gav Liberal Alliance ham i første omgang kun mandat til at forsøge at danne en flertalsregering. Det lykkedes ikke, hvorefter Løkke dannede en smal mindretalsregering.