Rød blok til Mette F.: Besparelser i kommunerne skal helt af bordet

De øvrige partier i rød blok vil forpligte Socialdemokraterne til at fjerne omprioriteringsbidraget ved et regeringsskifte.

I et forsøg på at skåne kommunerne mod besparelserne i regeringens omprioriteringsbidrag har S-formand Mette Frederiksen fremsat et beslutningsforslag, der skal tvinge regeringen til at føre pengene tilbage til den kommunale velfærd.

Men det er kun en halv løsning, mener tre af de øvrige oppositionspartier. Omprioriteringsbidraget skal helt væk, lyder det således i en fælles pressemeddelelelse fra Enhedslisten, Alternativet og SF.

De afkræver Mette Frederiksen en lovning på at fjerne den omdiskuterede spareøvelse efter et eventuelt regeringsskifte. Enhedslistens kommunalordfører, Rune Lund:

- Omprioriteringsbidraget skal væk, fordi det er penge, som Lars Løkke Rasmussen har taget fra kommunerne. Og det vil betyde milliardnedskæringer i kommunerne. Det vil betyde, at tusindvis af ansatte vil blive fyret, og vi vil få en ringere velfærd. Jeg ser Socialdemokraternes forslag som en taktisk manøvre, som skal lægge pres på Dansk Folkeparti. På den måde, synes jeg, at det er udmærket, siger han og fortsætter:

 - Men det, som det handler om for os, det som fagbevægelsen mobiliserer til, og det som kommunerne siger i forbindelse med KL’s topmøde, er, at omprioriteringsbidraget skal skrottes.

SF: Brug for flere penge - ikke færre

 Fra Alternativet kalder finansordfører Josephine Fock omprioriteringsbidraget for "et indgreb i det kommunale selvstyre":

 - Den eneste holdbare løsning for de aktuelle økonomiske udfordringer, som kommunerne står i, er, at omprioriteringsbidraget annulleres. Kommunerne skal vide, hvilket økonomisk råderum de har, siger hun.

SFs finansordfører Jonas Dahl kalder omprioriteringsbidraget "helt skævt". 

- Kommunerne har jo netop brug for flere penge, ikke færre i de her år. Daginstitutioner og skoler er underbemandende, og der kommer hvert år mange flere ældre, som fortjener god hjælp. Og antallet af ældre vil fortsætte med at stige i mange år fremover og presse økonomien endnu mere. Dækning af ekstra udgifter burde være højest på dagsordenen. Men vi har jo set at DF svigter de ældre, også når det gælder boligydelsen. Mon de vil stå fast nu, spørger han.

Mette Frederiksen har "ingen planer om at videreføre et omprioriteringsbidrag", understreger hun over for Politiken. Men hun vil ikke give en garanti for, at hun som statsminister vil skrotte besparelserne i kommunerne.