Politik

Flertal for ny krigsundersøgelse

Liberal Alliance foreslår, at justitsminiset Søren Pind (V) udvider og genstarter den nedlagte Irak- og Afghanistankommision.

Efter flere måneders politisk skyttegravskrig om den nedlagte Irak- og Afghanistankommission tager sagen en ny drejning. Liberal Alliance, som i månedsvis har forsøgt at få frigivet kommissionens dokumenter til offentligheden, foreslår nu, at justitsminister Søren Pind (V) i stedet kan udvide og genstarte kommissionsarbejdet, så det også omfatter den danske krigsindsats på Balkan.

Det skriver Politiken torsdag.

- En mulighed er at tage 90’ernes krige med. Det er for mig at se et rigtig fint spor at tænke ud ad. Dermed neutraliserer man også noget af det politiske drilleri, siger udenrigsordfører Mette Bock, med henvisning til at den hidtidige kommissions fokus udelukkende var på krige i VK-regeringens tid, mens den danske indsats på Balkan skete under SR-regeringen.

Kommissionen blev nedsat af den tidligere regering i 2012 og skulle dels undersøge grundlaget for Irakkrigen, dels undersøge den danske håndtering af fanger i Irak og Afghanistan. V-regeringen lukkede dog sidste år kommissionen, men LA har siden presset på for, at de indsamlede ikkeklassificerede dokumenter skal offentliggøres.

LA har inviteret til drøftelse 

Mette Bock har kontaktet de øvrige partier og inviteret til en drøftelse om kommissionens fremtid. Hun håber, at de kan »finde fælles fodslag om en løsning«, og ideen om at udvide kommissionen får allerede opbakning fra et bredt politisk flertal uden om regeringen fra Enhedslisten til Konservative. Dermed ligner forslaget et muligt politisk kompromis.

S og R, som havde regeringsansvaret, da Danmark i løbet af 1990’erne sendte soldater til både FN- og Nato-ledede operationer på Balkan, er klar til at udvide kommissionens arbejdsfelt, hvis det er prisen for at genoptage kommissionens arbejde. »For os er det afgørende, at vi også politisk lærer af erfaringerne fra Danmarks krigsdeltagelse«, siger retsordfører Trine Bramsen (S) til Politiken.

Udenrigsordfører Naser Khader (K) er også klar: »Hvis vi skal have en Irakkommission, må den også omfatte krigene på Balkan«, siger han til Politiken. DF siger derimod nej til ideen.