Løkke til muslimske kvinder: Kæmp videre

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) dedikerer kampdagen til alle Danmarks muslimske kvinder, der stadig lever med systematisk undertrykkelse.

I dag fejrer hele verden Kvindernes Internationale Kampdag.

Men selvom der er meget at fejre på netop denne dag i Danmark, hvor kvinderne har haft stemmeret i over 100 år, så er der alligevel stadig rigelig grund til at kæmpe videre for ligestillingen. 

Det mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der i et Facebook-opslag benytter lejligheden til at kæde den seneste uges TV 2-afsløringer fra flere af landets moskeer sammen med kampdagen. 

- Vi er nået langt med ligestilling, men der er fortsat kampe at kæmpe - også i Danmark. Det har vi ikke mindst kunne se de seneste dage, indleder statsministeren sit opslag. 

- Yderligtgående moskeer har talt om stening af kvinder. De har opfordret kvinder til ikke at anmelde vold, acceptere bigami og finde sig i seksuel undertrykkelse, fortsætter Lars Løkke Rasmussen med henvisning til TV 2s afsløringer af yderligtgående imamer i danske moskeer i dokumentarserien "Moskeerne bag Sløret".

Dedikerer dagen til muslimske kvinder

Lars Løkke Rasmussen skriver, at han er klar til at sætte ind med konkrete tiltag, der skal indskrænke imamernes magt, og slutter sit indlæg med at dedikere dagen til en særlig gruppe kvinder i samfundet. 

- Dagen i dag - den 8. marts 2016 - vil jeg særligt dedikere til de muslimske kvinder i Danmark, der er blandt de allermest udsatte for kvindeundertrykkelse. Dem skal vi gøre en særlig indsats for at hjælpe og række hånden ud til, skriver statsministeren, der slutter med en opfordring til altid at være parat til at sige fra over for religiøst funderet undertrykkelse. 

Kvindernes kampdag: De har sparket røv

 1. Lady Gaga

  Med sangen 'Til it happens to you' , som er titelsangen til dokumentarfilmen 'The Hunting Ground', har Lady Gaga sat fokus på voldtægt og seksuelle overgreb. Filmen handler om de mange voldtægter, der foregår rundt omkring på de amerikanske universiteter. 

  Yderligere har sangerinden selv åbnet op omkring den voldtægt, som hun selv er blevet udsat for. 

  Til dette års Oscar-uddeling spillede sangerinden sangen, og fik på scenen selskab af flere ofre for seksuelle overgreb. 

 2. Caitlyn Jenner

  Kan man tale om kvinde, der har markeret sig i det seneste år, uden at tale om Caitlyn Jenner? Jeg tror det ikke. 

  Den tidligere OL-atlet - og realitystjerne, stod frem og fortalte at hun var transkønnet. Og ændrede derfor navn og fremtræden fra 'Bruce Jenner' til Caitlyn Jenner. 

  Hun satte derved fokus på transkønnede generelt, og sidste år har da også være 'de transkønnedes år'. Med masser af fokus, debat og senest filmen 'Den danske pige', som handler om transkvinden Lili Elbe, der var den første i verden til at få en kønsskifteoperation. 

 3. Ena Spottag

  Med sin deltagelse og sejr i 'Vild med Dans' gjorde Ena Spottag det klart, at man som kvinde med former sagtens kan danse. 

  Og selvom hun modtog en del hadske beskeder for sine former, tog hun det med oprejst pande, og sagde til TV 2:

  - Jeg ser mig selv som værende repræsentant for, at man skal have lov til at være den, man er. Jeg føler pludselig, at jeg bærer min krop helt anderledes, og jeg er pissestolt af at være en rund kvinde.

 4. Adele

  Der er næsten ikke den rekord, som den britiske sangerinde Adele ikke har slået med sit nye album '25'. 

  Sangen 'Hello' har slået PSYs 'Gangnam Style' som den mest sete youtube-video på kortest tid, hun har vundet utallige af priser. Og så kan vi vist heller ikke komme uden om, at hun er en sangerinde, der i allerhøjeste grad hviler i sig selv. 

  Og hvis man er i tvivl, kan man se denne video af sangerindens køretur med værten James Corden. 

 5. Birgitte Hjort Sørensen

  Mandlige danske skuespillere som Mads og Lars Mikkelsen, Ulrich Thomsen og ikke mindst Nikolaj Coster Waldau har haft flere internationale roller i store produktioner. 

  Og nu er det så endelig lykkedes en dansk kvindelig skuespiller at få et internationalt gennembrud. For skuespilleren Birgitte Hjort Sørensen har på de seneste haft flere roller i store internaitonale produktioner. Det er blandt andet i HBO-serierne 'Game of Thrones' og 'Vinyl'. 

 6. Lena Dunham

  Forfatteren bag serien 'GIRLS' har længe været erklæret feminist. Og gennem serien 'GIRLS' fremstiller Lena Dunham nogle af de problematikker, der er i forbindelse med kvinder - og især deres selvbillede. 

  Nu har skusepilleren og forfatteren så startet det feministiske nyhedsbrev 'Lenny Letter', hvor hun i samarbejde med Jenny Konner vender feministiske problematikker. 

  Flere kendte kvinder, herunder Jennifer Lawrence, har skrevet artikler og kommentarer i nyhedsbrevet. 

 7. Med hittet 'Lean on', som er lavet i samarbejde med Major Lazor, har Mø i stor grad haft succes. Hittet er det mest afspillede nummer på Spotify nogensinde. 

  Sangerinden er gået fra de danske scener til flere og flere internationale, ligesom hun har optrådt i det amerikanske show 'Saturday Night Live'. 

 8. Ihan Haydar

  Trommeslageren i det danske band L.I.G.A. har ikke kun påtaget sig en atypisk rolle for en kvinde i et bande ved at spille trommer. 

  Hun har også sat fokus på de udfordringer som muslimske piger vokser op med. Med sin rolle som trommeslager i L.I.G.A. udfordrer hun og sætter fokus på netop de problematikker. 

 9. Amy Schumer

  Skuespillerinden og komikeren Amy Schumer har det seneste år været på manges læber. Hun er blevet kaldt for en af de mest talentfulde komikere i tiden. 

  Ud over at være talentfuld, er Amy Schumer også kendt for at være hudærlig. 

  Og så er hun 'besties' med en anden 'røv-sparkende'-skuespillerinde - nemlig Jennifer Lawrence, der tager et fald på scenen eller den røde løber med et grin og en joke. 

 10. Emma Watson

  Med sin FN-tale i 2014 fik skuespilleren Emma Watson sat sig selv på verdenskortet som feminist. En betegnelse, som hun selv beskriver som:

  'Troen på, at mænd og kvinder skal have lige rettigheder og muligheder'. 

  Og skuespillerinden har siden sin tale fortsat sin kamp for kvinder - senest efterlyste hun i februar et alternativ til pornografi, som ikke i lige så høj grad fremstillede kvinder som objekter.