Politik

Regeringen truer med at åbne energiforlig

PSO-afgift er blevet for dyr, mener energiministeren, der ikke vil afvise at genåbne energiforliget fra 2012.

Den samlede energipolitik er blevet for dyr.

Det mener energiminister Lars Christian Lilleholt (V), der over for Børsen ikke vil afvise at genåbne energiforliget fra 2012.

Det er især regningen for den grønne PSO-afgift, der er blevet for stor, mener klima- og energiministeren.

Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne klar til genåbning

Dansk Folkeparti melder sig klar til at hjælpe med at genåbne forliget, mens Socialdemokraterne heller ikke vil afvise at bistå energiministeren.

Siden 2012 har en oliepris i frit fald og en elpris på retur betydet, at regningen for PSO-afgiften, der opkræves på elregningen og finansierer grøn omstilling i Danmark, er steget.

- Den samlede regning for den grønne energipolitik er blevet for stor. Jeg vil tage initiativ til, at vi får en snak om det både i forligskredsen og bredt i Folketinget. Min og regeringens holdning er, at regningen er blevet alt, alt, alt for stor, siger klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) til Børsen.

Konservative, Radikale, Enhedslisten og SF stejler

Ministeren henviser til nye beregninger fra Energistyrelsen, der fastslår, at de samlede udgifter til PSO-afgiften i perioden 2016-2025 forventes at lande på 69,2 milliarder kroner.

- Jeg tager en snak med Folketingets partier og hører, om der er noget, vi kan regulere på. Jeg slår lyttelapperne ud, siger Lars Christian Lilleholt, der over for Børsen ikke vil afvise at åbne energiforliget.

Både De Konservative, SF, De Radikale og Enhedslisten afviser at ændre energiaftalen, der blev indgået af samtlige partier bortset fra Liberal Alliance i 2012.