Movia i modvind efter busreklame: - Det er langt ude

16x9
Busreklamen her sætter sindene i kog på de sociale medier. Foto: Rasmus Brygger/Facebook / Rasmus Brygger/Facebook

Movia har godkendt en reklame, hvor Danskernes Parti opfordrer til at hjemsende indvandrere. SF'er kalder sagen meget problematisk.

”Reklamer må ikke være diskriminerende med hensyn til race, køn, religion, alder eller nationalitet, eller krænke personers religiøse eller politiske overbevisning.”

Sådan lyder de reklameregler, som hovedstadens trafikselskab Movia har opstillet. Alligevel har en annonce for det højreekstremistiske Danskernes Parti fundet vej til bagenden af fire Movia-busser.

Her skriver partiet, at børnene ”fortjener et dansk Danmark”. Det kan man bidrage til ved at hjælpe partiet i Folketinget, lyder budskabet. Danskernes Parti ønsker at hjemsende alle ikke-vestlige indbyggere i Danmark ved tvang.

- Meget problematisk

Det høster kritik på de sociale medier – blandt andet fra den tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom, Rasmus Brygge, der kalder det ”for dumt”.

Billede til venstre: Opfordrer til lovlig boykot af ulovlige israelske bosættelser. Blev dømt stødende og blev fjernet...

Posted by Rasmus Brygger on Monday, March 7, 2016

Jens Mandrup (SF), der foruden at sidde i regionsrådet i Hovedstaden også er medlem af Movias bestyrelse, er ikke begejstret for reklamen.

- Indholdet i budskabet er meget problematisk. Der ligger en opfordring til folkemord eller deportering af en stor del af vores befolkning. Det er langt ude, siger han til TV 2.

Ifølge TV 2s oplysninger har Movia godkendt reklamen, men det vil Jens Mandrup nu undersøge nærmere.

Hos Danskernes Parti ryster partiformand Daniel Carlsen på hovedet over Jens Mandrups udlægning af partiets politik. Over 30 år ønsker Danskernes Parti at hjemsende alle herboende personer med ikke-vestlige rødder.

- Det, vi går ind for, er, at alle folk har ret til deres eget land. Det har intet med folkemord at gøre. Snarere tværtimod. Jeg vil kalde det et folkemord, at danskerne gradvist udskiftes med en helt ny befolkning, siger han til TV 2. 

Ikke første gang

Sagen om reklamen for Danskernes Parti er langt fra den første, hvor Movia er under beskydning for en busreklame.

Sidste år valgte selskabet at pille en reklame af busserne, som opfordrede til boykot af varer fra de israelske bosættelser på Vestbredden med henvisning til, at den virkede diskriminerende og ikke tager hensyn til religion og nationalitet. Movias advokat vurderede dengang, at reklamen var helt i overensstemmelse med reglerne, men alligevel blev den fjernet.

Den sag har man lært af, siger SFs repræsentant i bestyrelsen, der gerne vil drøfte sagen med sine bestyrelseskolleger.

- Vi har i bund og grund besluttet i bestyrelsen, at vi helst ikke vil blande os i reklamerne set i lyset af den sag, hvor der gik rigtig meget politik i den. Men det kunne da godt være, vi lige skulle have en snak om, at opfordringer af den her art ikke er den bedste idé, siger Jens Mandrup.

TV 2 forsøger at få en kommentar til sagen fra Movias ledelse.