Politik

Milliarderne vælter ind: Nu vil minister se på udskældt afgift

15,8 milliarder i ekstra indtægter er for meget, mener klima- og energiministeren. Fire af de syv partier bag aftalen afviser at pille ved afgiften.

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) er i dag ude med et for ministre noget sjældent budskab: Han får simpelthen for mange penge i kassen.

Det er den stærkt omdiskuterede PSO-afgift, der via elregningen finansierer grøn omstilling, som nu ser ud til at give staten 15,8 milliarder kroner mere i indtægter end forudsagt i 2012, hvor den blev indført. Det skriver dagbladet Børsen.

For hver dag, der går, bliver PSO-regningen større og større, og nu vil ministeren skride til handling.

- Da vi indgik energiaftalen i 2012, som går frem til 2020, var forventningen, at PSO-afgiften årligt ville være på omkring 3,5 milliarder kroner. Den er vokset til mere end 8 milliarder. Jeg er simpelthen nødt til som minister at tage et ansvar for det her ved at indkalde Folketingets partier til en drøftelse om, hvordan vi kan gøre den her regning mindre, siger Lars Christian Lilleholt til TV 2.

- Jeg er sikker, på der er en vilje

Forklaringen bag de øgede indtægter er, at elpriserne er faldet. Når elprisen går ned, går PSO-afgiften tilsvarende op. Den samlede elregning er altså nogenlunde den samme, men siden 2012 har selve elektriciteten udgjort en stadig mindre del af regningen. Den situation er uholdbar, siger ministeren.

- Nu må vi have kigget på det her. Derfor håber jeg snart, vi kan sætte os ned og tale om hvilke muligheder, der er for at gøre den her regning mindre. Det er en regning, der ender ude i postkasserne hos almindelige husstande og ikke mindst hos de konkurrenceudsatte virksomheder, som betaler rigtig, rigtig meget for det her.

Et særdeles bredt flertal i Folketinget bestående af samtlige partier på nær Liberal Alliance og Alternativet – sidstnævnte eksisterede ikke dengang – blev tilbage i 2012 enige om en energipolitisk aftale, der løber frem til 2020. Og det er disse partier, Lilleholt nu vil invitere på kaffe for at finde en løsning. Ikke en genåbning af aftalen, understreger han, men en drøftelse. Helst med alle partierne.

- Jeg er ret overbevist om, at der bredt blandt Folketingets partier er en vilje til også at tage et ansvar for det her, og det vil jeg gerne appellere til, at man gør. Når vi i fællesskab har indgået en aftale og taget ansvar for festen, så er der nu en regning, der skal betales, og det har jeg også en forventning om, at der vil være opbakning til.

Fire partier afviser

Over for Børsen afviser både Enhedslisten, SF, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti dog at pille ved aftalen.

- Vi har ikke noget ønske om, at man skal udskyde eller aflyse nogle af de projekter, der allerede ligger i støbeskeen nu, siger klima- og energiordfører Mette Abildgaard (K) til Børsen.

Men en eller anden ændring af PSO-afgiften skal der ske. EU-Kommissionen har nemlig erklæret den nuværende ordning ulovlig, og senest 1. januar 2017 skal systemet derfor laves om.