Moskeerne bag sløret

Socialdemokraterne kræver autorisation for imamer

Imamer og andre religiøse forkyndere, der vil prædike i Danmark, skal fremover have en autorisation, mener Socialdemokraterne.

Det er uacceptabelt, når imamer eller andre religiøse forkyndere opildner til had eller til at gå imod danske værdier fra deres talerstole.

Sådan lyder det fra Socialdemokraterne, som er parate til at indføre en autorisering for religiøse forkyndere, der vil udbrede deres budskaber i Danmark. De skal have kendskab til danske værdier, inden de betræder en talerstol, fastslår Socialdemokraternes integrationsordfører, Dan Jørgensen.

- Vi foreslår derfor, at der indføres et autorisationskrav til religiøse forkyndere i Danmark, hvor der stilles krav til, at man skal have gennemført et kursus i danske værdier og samfundsforhold, før man kan agere som religiøs forkynder i ens trossamfund i Danmark, forklarer han.

Ytringsfrihed på imam-skoleskema

Dan Jørgensen mener blandt andet, at de religiøse forkyndere skal lære om ytrings- og religionsfrihed, kvinderettigheder, homoseksualitet, ikke-diskrimination og ligestilling. 

TV 2 har med dokumentarserien 'Moskeerne bag sløret' sat fokus på den sociale og religiøse kontrol, flere moskeer i Danmark udøver over medlemmer af deres menighed.

Udsendelsesrækken har skabt debat om de religiøse overhoveders betydning for integrationen i Danmark, efter det blandt andet er kommet frem, at en dansk imam underviser i stening og pisk i Grimhøjmoskeen.

Vil hjælpe imamer

Det er blandt andet på den baggrund, Socialdemokraterne fremover vil sende imamer og andre religiøse forkyndere på kursus.

- I Socialdemokratiet mener vi, det er uacceptabelt, at imamerne misbruger deres talerstol til at prædike den slags budskaber. Det er uacceptabelt, uanset hvilken religions talerstol det kom fra. Vi skal sige klart fra og hjælpe til, at imamerne – så vel som alle andre religiøs forkyndere – bliver deres ansvar bevidst, så de i stedet bidrager positivt til integrationen af det trossamfund, de nu en gang repræsenterer i det danske samfund, siger Dan Jørgensen.

Socialdemokraterne vil gøre autorisationen obligatorisk for udenlandske religiøse forkyndere. De skal, ifølge partiets forslag, først have en nødvendig autorisation til at forkynde, når de har bestået en prøve. Samtidig vil partiet fratage forkyndere, der opfordrer til terror, hellig krig eller andre ulovligheder deres autorisation og deres opholdstilladelse.