Politik

Løkke udvider krigsmandat for at sikre sikkerhed i Danmark

Freden skal genskabes i Irak og Syrien, men der indsættes også styrker af hensyn til sikkerheden herhjemme.

Med beslutningen om at sende omkring 400 danske styrker til Irak og Syrien for at bekæmpe terrororganisationen Islamisk Stat, ligger Danmark i toppen af de bidragende lande i koalitionen.

Folketingets partier har fredag givet bred opbakning til at udvide mandatet fra Irak til at bekæmpe den militante bevægelse i Syrien også.

Der er tale om, at Danmark bokser over sin egen vægtklasse, lyder det fra statsministeren om mandatet.

- Hvordan det præcis skal bruges, beror på en militærfaglig vurdering, men det betyder, at Danmark leverer en kapacitet af betragtelig størrelse og dermed yder vores væsentlige bidrag til at få nedkæmpet Isil (et andet ord for Islamisk Stat, red.)

- Det skal ske for at få genskabt freden i den region, men også af hensyn til vores egen sikkerhed i Danmark, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Bidraget omfatter en specialstyrke på omkring 60 mand, som indledningsvist skal træne, rådgive og støtte irakiske styrker.

Fire F-16-kampfly - samt tre i logistisk reserve - indsættes i både Irak og Syrien fra sommeren 2016 og seks måneder frem. Desuden indsættes et Hercules transportfly til at operere i hele indsatsområdet.