Politik

Forskere blev presset af Eva Kjers embedsmænd

De uafhængige forskere, som skulle levere beregninger til den omstridte landbrugspakke, blev presset i usædvanlig grad af embedsværket.

Embedsværket lagde et usædvanligt pres på de forskere, der leverede beregninger til den omstridte og netop vedtagne landbrugspakke.

Det skriver Berlingske, der har haft adgang til en række interne e-mails, som blev udvekslet mellem embedsmænd og forskere i forbindelse med de analyser, der ligger til grund for lovpakken.

Forskerne måtte blandt andet afvise at lave særlige beregninger, fordi embedsmændenes regnemetoder ikke var valide, eller fordi de ikke havde det faglige grundlag.

Har aldrig oplevet noget lignende

- Jeg har aldrig før oplevet at blive udsat sådan et pres fra embedsværket i forbindelse med udførelsen af en opgave for en offentlig myndighed, forklarer seniorforsker Karen Timmermann fra Aarhus Universitet il Berlingske. Hun har blandt andet regnet på, hvor meget kvælstof, havmiljøet kan tåle. 

Samme udlægning har Poul Nordemann Jensen, der er chefkonsulent ved Aarhus Universitet.

Selv da to af forskerne skrev til en embedsmand, at der var beregninger, de fagligt ikke kunne stå inde for, blev de presset.

Forsker: Stærkt kritisabelt

- Jeg vil anmode jer om at genoverveje mulighederne herfor og snarest muligt vende tilbage hermed, lød svaret fra embedsmanden.

Men den fremgangsmåde er stærkt kritisabel, mener Oluf Jørgensen, der er forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Det viser, hvor langt man er gået. Der er lagt pres på de uafhængige forskere, for at de skulle levere oplysninger, der kunne passe til de politiske præmisser. Det er stærkt kritisabelt, at styrelser på den måde lægger pres på og forsøger at få oplysninger fra forskere, som kan legitimere politiske beslutninger, siger han til Berlingske.

Brug for objektiv information

Diskussionen mellem forskere og embedsmænd endte med, at embedsmændene tog bestik af forskernes indvendinger. 

Det ændrer dog ikke ved, at der er behov for at understrege over for embedsværket i miljø- og fødevareministeriet samt de tilhørende styrelser, at der skal leveres objektiv information fremadrettet, mener fødevareordfører Rasmus Jarlov fra De Konservative.

- Det er svært at konkludere andet, end at man har gjort alt, hvad man kunne for at male et skønmaleri af konsekvenserne af landbrugspakken. Man har underdrevet de miljømæssige konsekvenser, forklarer han og siger, at sagen ikke giver anledning til yderligere handling.

Efterlyser ny kultur i ministerium

- Jeg ved ikke, om der er mere at gøre nu. Nu er ministeren trådt tilbage. Men det er selvfølgelig vigtigt, at den nye minister sørger for at få en anden kultur, hvor man fremlægger mere objektiv information. For hvis ikke vi får et retvisende billede i offentligheden og i Folketinget, kan vi ikke træffe rigtige beslutninger, siger Rasmus Jarlov til TV 2.

De Konservative endte som bekendt med at fælde den nu forhenværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), hvis ministerium har udarbejdet lovgrundlaget for landbrugspakken. 

Men hverken Eva Kjer Hansen, hendes efterfølger Esben Lunde Larsen (V) eller ministeriet har ønsket at kommentere dagens historie i Berlingske.