Politik

Danmark sender F16-fly og specialstyrker til Syrien

Foruden regeringen og de borgerlige støttepartier står også Socialdemokraterne og Radikale Venstre bag beslutningen. Flyene ventes at lette til juni.

Et bredt flertal i Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget har fredag formiddag vedtaget at sende danske F16-fly, et transportfly og speciaoperationslstyrker fra Jægerkorpset og Frømandskorpset til Syrien, så de også kan bekæmpe terrororganisationen Islamisk Stat i Syrien.

Det bekræfter Statsministeriet i en pressemeddelelse. Med de nye bidrag til missionen i Irak og Syrien vil det samlede danske militære bidrag komme op på cirka 400 danske soldater inklusive piloter og støttepersonel.

Kun SF, Alternativet og Enhedslisten er imod indsatsen, der ifølge Ritzau beløber sig til 280 millioner kroner.

Vi bliver nødt til målrettet og med stor kraft at bekæmpe ISIL, der skrupelløst terroristerer og dræber uskyldige mænd, kvinder og børn

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)

Regner ikke med direkte kamp mod ISIL

I pressemeddelelen fra Statsministeriet understreger Lars Løkke Rasmussen (V) at optrapningen af den danske indsats er helt nødvendig. 

- Regeringen ønsker at intensivere kampen mod terrororganisationen ISIL. Vi bliver nødt til målrettet og med stor kraft at bekæmpe ISIL, der skrupelløst terroristerer og dræber uskyldige mænd, kvinder og børn, skriver han.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) lagde ikke skjul på, at det er en ganske udfordrende opgave, flertallet nu sætter forsvaret på. 

- Der er en høj til meget høj sikkerhedsrisiko, men det er det, vi uddanner specialoperationsstyrker til at agere i. De skal bekæmpe ISIL. De skal ikke bekæmpe alle mulige terrororganisationer eller den syriske hær. Men det er klart, at de skal forsvare sig selv, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V), der dog ikke mener, det er realistisk, at danske styrker kommer i direkte konfrontation med den syriske hær. Men det kan ske. 

DF: - Vi skal have bekæmpet slynglerne

Kristian Jensen understregede allerede i november, at Danmark er klar til at skrue bissen på i kampen mod Islamisk Stat, som ”skal udryddes.” Og det er Dansk Folkepartis formand helt enig med udenrigsministeren i.

- Danmark skal være blandt de lande, der bekæmper Islamisk Stat. Jeg tror, man kan se på det, der sker dernede, at det afgørende er, at man får bekæmpet de slyngler, der i virkeligheden også skaber de her flygtningestrømme, vi også ser fra Syrien, sagde Kristian Thulesen Dahl før mødet til TV 2.

Sådan ser Alternativet dog ikke helt på sagen.

- Hvis danske styrker kaster bomber og indsætter specialstyrker i Syrien, bærer vi brænde til et bål, der i forvejen er ude af kontrol. I Alternativet mener vi ikke, at Danmark skal gå i krig uden et legitimt og klart FN-mandat. Det sætter de internationale spilleregler ud af spil og kan få alvorlige langsigtede konsekvenser, siger partiets udenrigsordfører Rasmus Nordqvist i en skriftlig kommentar.

Forsker: Ingen speciel risiko

Ifølge orlogskaptajn og militærforsker ved Forsvarsakademiet Johannes Riber Nordby er der ikke speciel grund til at frygte indtoget i Syrien, selv om Rusland allerede er der.

- Russerne har ingen interesse i at skyde NATO-fly ned. Jeg tror ikke, vi skal være vanvittigt bekymrede, for risikoen for infight med russerne er ikke stor, sagde han tidligere fredag til TV 2.

Sidste år blev Danmarks F16-fly trukket hjem for at blive repareret. Det er forventningen, at de atter kan komme på vingerne 1. juni.