Det er ikke sikkert, at vi kan forbyde imamer indrejse

Regeringspartiet er parat til at undersøge, om Danmark kan forhindre alle imamer - radikale eller ej - indrejse. Dansk Folkeparti bakker op.

Det vækker glæde i Venstre, at Socialdemokraterne lægger op til at forhindre udenlandske imamer, der prædiker vold eller ytrer sig antidemokratisk, i at rejse ind i Danmark.

Det siger integrationsordfører Marcus Knuth, efter den socialdemokratiske leder, Mette Frederiksen, har foreslået, at det skal være muligt for Danmark og andre europæiske lande at forhindre radikale imamer i at krydse grænsen.

Men står det til Venstre, er der ingen grund til at vente på et fodslæbende EU. Danmark må selv finde en løsning, foreslår Marcus Knuth, som er parat til at gå langt for at forhindre radikale imamer i at prædike i Danmark.

Overvejer at afvise alle imamer

- Det er nemmere at afvise alle imamer, der kommer fra udlandet. for det er ofte - ikke altid - men ofte - dem, der kommer med de rabiate udmeldinger, mener Marcus Knuth.

Han peger på, at det vil være nemmere at skære alle over en kam end at lade det være op til en EU-instans at vurdere, hvem der er rabiate og hvem, der ikke er. V-ordføreren erkender dog samtidig, at det ikke er sikkert, at det er muligt at forbyde alle imamer indrejse.

- Dermed ikke sagt, at det kan lade sig gøre, men jeg synes, at man bør undersøge det, siger han.

Allerede i fokus

TV 2 sætter med dokumentarserien 'Moskeerne bag sløret' fokus på den sociale og religiøse kontrol, flere moskeer i Danmark udøver over for medlemmer af deres menighed. Udsendelsesrækken har skabt debat om de religiøse overhoveders betydning for integrationen i Danmark, efter det blandt andet er kommet frem, at en dansk imam underviser i stening og pisk i Grimhøjmoskeen.

Marcus Knuth forklarer dog, at regeringen allerede havde fokus på problemet med de radikale imamer inden udsendelserne, og at justitsminister Søren Pind (V) er opmærksom på udfordringerne på området.

Adspurgt om, hvad Venstre allerede har gjort for at bremse radikale imamer, har V-ordføreren dog svært ved at nævne et konkret tiltag.

Skæver til andre lande

- Vi kigger på, hvad man gør i Tyskland, for at kunne afvise imamer, hvad gør man i andre lande for at kunne blokere finansieringen af moskeer, og hvilke erfaringer har man fra bandemiljøet i forhold til at ramme organisationer på deres økonomi. Men de konkrete tiltag kommer først, når Justitsministeriet er færdigt med arbejdet, siger han.

Hos Dansk Folkeparti erklærer integrationsordfører Martin Henriksen, at hans parti er parat til at stemme for et totalt indrejseforbud for imamer.

- Det kan vi da sagtens snakke om. Jeg vil gerne se et konkret forslag fra Venstre, det lyder lidt løst det der, men hvis man mener, at Danmark har modtaget nok imamer, og at vi ikke skal modtage flere, så støtter Dansk Folkeparti det - det er klart, siger han.

Tvivler pĂĄ moderate imamer

DF'eren ser ikke nogen problemer i, at man dermed også udelukker moderate imamer fra at rejse ind og prædike i Danmark. For det er usikkert, om der overhovedet findes moderate imamer, mener han.

- Jeg skal da ikke udelukke, at de findes derude et sted. Jeg kender ikke nogen, og jeg har heller ikke hørt om nogen, fastslår han.

TV 2 sender næste omgang "Moskeerne bag sløret" torsdag aften klokken 20.